Michelin investerar 1,4 miljarder i vätgas

Ska ta 12 procent procent av marknaden för vätgas. Foto: Michelin

Michelin har under 2019 investerat 1,4 miljarder kronor i Symbio tillsammans med Faurecia, en leverantör inom fordonsindustrin. Symbio är ett ambitiöst joint venture som i år bygger Europas största fabrik för produktion av bränslecellsystem i franska Saint-Fons utanför Lyon. Målet är att bli en av världens ledande leverantörer av teknik för användning i vätgasdrivna fordon, båtar och andra transportmedel.

– Vi har arbetat med teknik inom bränsleceller för vätgas i drygt 15 år, säger Peyman Sabet, VP affärsutveckling, Michelin Europe North. Målet är att skala upp produktionen för att sänka tillverkningskostnaderna. Vi samarbetar nära med Faurecia för att vårt gemensamägda dotterbolag ska bli en ledande leverantör med målet att uppnå en marknadsandel på 12 procent och en årlig försäljning på 15 miljarder kronor till år 2030.

Symbio utvecklar för närvarande den fjärde generationen av sina bränslecellsystem. År 2025 kommer bolaget med sina 250 medarbetare ha kapacitet att producera drygt 20 000 bränslecellsystem.

Initiala framgångar har uppnåtts med originalutrustningen StackPack S som sedan 2019 är standard i de två vätgasdrivna Renaultmodellerna: Kangoo Z.E Hydrogen och Master Z.E Hydrogen. Symbio utrustar också PSA-gruppens första vätgasdrivna kommersiella fordonspark med sitt StackPack-system. PSA kommer att introducera vätgasdrivna fordon för företagskunder under innevarande år. Symbio arbetar nära bilindustrin i flera projekt för att påskynda lanseringar av nya modeller med innovativa och effektiva vätgasdrivna energisystem.