Nokia bygger 5G-nät i Sverige och Baltikum

Bredbandsklyftan mellan tät- och glesbebyggda områden finns kvar. Arkivbild

TEL2  har valt Nokia som leverantörspartner för bolagets 5G-corenät. Nokias molnbaserade infrastruktur och mobilapplikationer kommer möjliggöra den fulla potentialen i 5G för Tele2s kunder framöver. Det innebär bättre uppkoppling för både röst- och dataöverföring, samt framtidens företagstjänster som ”network slicing” och ”edge computing”. Utbyggnaden av corenätet förväntas inledas under 2021.

– Vi sökte en partner som framgångsrikt och effektivt kan hantera utbyggnaden av vårt 5G-corenät på ett driftsäkert sätt och Nokia erbjöd just det. Med deras mångåriga erfarenhet kan de tryggt hantera integreringen, vilket innebär att Tele2s team kan fokusera på att möjliggöra nya tjänster för våra kunder samtidigt som vi upprätthåller Sveriges smartaste och mest pålitligaste nät, säger Thomas Helbo, EVP Technology, Tele2.

Nokias corenät erbjuder både automatisering och kapacitet som möjliggör större skala och högre driftsäkerhet. Det kommer lägga grunden för Tele2s 5G-nät, vilket medför snabbare utrullning av nya tjänster till slutkund. Nokias öppna arkitektur skapar flexibilitet som gör det möjligt att snabbt svara på kundernas efterfrågan och samtidigt kontrollera kostnader i en tid då näten blir mer komplexa. Uppgraderingen av Tele2s corenät innebär att Nokias molnbaserade infrastruktur och mobilapplikationer kommer stödja corenät-funktioner för både 4G och 5G, vilket resulterar i ökad skala, bättre prestanda samt högre drift- och nätsäkerhet för båda teknologierna.

– Vi stolta att kunna utöka vårt långa samarbete med Tele2 samtidigt som vi nu går in i 5G-eran. Vår relation sträcker sig tillbaka till utbyggnaden av mobilnäten på 1990-talet och vi ser fram emot att samarbeta med Tele2 för att leverera framtidens digitala tjänster och möjliggöra bättre och tryggare uppkoppling, säger Raghav Sahgal, President of Nokia Cloud and Network Services.

Tidigare i år lanserade Tele2 Sveriges första 5G-nät, som nu har byggts ut i mer än trettio städer. Tele2s nätbolag är fortfarande ensamt om att kunna erbjuda 5G på riktigt, med riktiga 5G-hastigheter. Tele2 var även först att lansera 5G i Lettland.