Scania levererar bussar till Madrid

Foto: Scania

Med start i juni påbörjas leveranserna av 51 Scania Citywide hybridbussar till Madrid.

De 51 bussarna levereras till sammanlagt sju bussoperatörer som driver trafik på uppdrag av Consorcio Regional de Transportes de Madrid, som svarar för kollektivtrafiken i den spanska huvudstadsregionen.

Madrid har nyligen infört tuffa tillfälliga åtgärder för att komma tillrätta med föroreningar som bland annat omfattar hastighetsbegränsningar och förbud för personbilstrafik i stadskärnan när kvävoxidhalterna är för höga. Samtidigt har Madrids transportmyndighet infört krav på att bussoperatörerna successivt övergår till alternativ teknik. Icke-förnybar diesel har inte tillåtits i nya bussupphandlingar sedan 2010. Nuvarande bussoperatörer kan erhålla fördelaktiga avtal om åtminstone 20 procent av flottorna drivs med gas, hybridteknik eller som batteribussar. Begränsningar i att utnyttja gas i icke-anpassade bussdepåer under jord har gjort att operatörerna i stället satsar på hybridbussar.

De första bussarna levereras till Alsa (Nat-Ex), följt av Samar, Avanza (ADO) och DBlas (Arriva). Totalt omfattar leveransen 34 stycken 12,7-metersbussar 4x2 och 17 stycken 14,8-metersbussar 6x2 ggr 4.

Den nya klass II-specificerade Scania Citywide kan köras i hastigheter upp till 100 km/tim. Hybriddrivlinan omfattar Scanias 9-litersmotor på 320 hk med endast SCR-teknik och är kompatibel med upp till 100 procent biodiesel och vätebehandlad vegetabilisk olja (HVO).