Det samägda bolaget Norrslam planerar att etablera en anläggning för förbränning av avloppsslam vid Umeå Eco Industrial Park. Det är första gången det görs i full skala i Sverige och AFRY har fått uppdraget att göra de inledande utredningarna.
Avloppsslam är en restprodukt som uppstår vid rening av kommunalt och industriellt avloppsvatten. Idag deponeras de största volymerna av slammet. Skärpta regelverk inom EU kräver nu en mer ansvarsfull hantering.
Metoden att förbränna rötslam har hittills inte implementerats i Sverige i större skala, men tekniken är välbeprövad exempelvis i Tyskland.
AFRYs uppdrag innebär att genomföra de inledande utredningarna, vilket bland annat omfattar att säkerställa att potentiella risker identifieras och hanteras redan i ett tidigt skede av projektet.
– Genom Norrslam, och Sveriges första anläggning för monoförbränning, möter vi miljökraven samtidigt som vi cirkulerar resurser, säger Jörgen Bergqvist projektledare för Norrslam.
Slammet återvinns genom monoförbränning och askan omhändertas. På så sätt undviks att, genom deponi, tillföra det ekologiska kretsloppet tungmetaller och skadliga ämnen som läkemedelsrester, PFAS och mikroplaster. Den energi som frigörs vid förbränningen används till produktion av el och fjärrvärme.
En del av den cirkulära resursåtervinningsprocessen är att återvinna biprodukter från förbränningsaskan, särskilt fosfor, vilket minskar beroendet av ändliga resurser och spelar en avgörande roll i den gröna omställningen för en hållbar framtid.
"Genom att kombinera beprövad teknik med innovativa lösningar möjliggör vi en cirkulär återvinning av avloppsslam där resurser återförs till kretsloppet på ett säkert och hållbart sätt. Det här är ett viktigt steg mot en mer resurseffektiv och cirkulär framtid", säger Robert Kronblad, Chef för Thermal and Renewables på AFRY, Sverige.
Norrslam är ett samverkansprojekt som stöttas av EU-medel, där Umeå Energi och de kommunala bolagen Vakin (ägt av Umeå, Vindeln och Nordmalings kommuner) samt Miva ingår (ägt av Örnsköldsviks kommun).