Nya trådbussar en del av modernisering av kollektivtrafiken i Litauens huvudstad

Tre av de nya trådbussarna i Vilnius. Foto: Škoda Group

De första nya Škoda 32 Tr trådbussarna för kollektivtrafikföretaget Vilniaus viešasis transportas (VVT) är snart redo att levereras till den litauiska huvudstaden. 

– Produktionen av trådbussarna för Litauens huvudstad går framåt, med de första fordonen snart på väg till sitt nya hem i Vilnius, meddelade verkställande direktören för Škoda Electric vid Škoda Group.

Avtalets omfattning och betydelse

Kontraktet med VVT inkluderar leverans av totalt 91 Škoda 32 Tr trådbussar till ett värde av över 52 miljoner euro. Beställningen omfattar också ett avtal om leverans av reservdelar för regelbundet underhåll under de första fem åren av drift. Den nya flottan förväntas anlända till Vilnius mellan 2024 och 2025, vilket kommer att främja en renare och hälsosammare miljö för stadens invånare.

Omfattande tester

Trådbussarna har genomgått omfattande tester, inklusive körningar på cirka 2 500 kilometer på gatorna i Pilsen. Dessa tester var avgörande för att säkerställa fordonens tillförlitlighet, säkerhet och prestanda. De moderna trådbussarna är utrustade med avancerade traktionsbatterier som möjliggör autonom körning i minst 20 kilometer.

Dessutom har de moderna kamerasystem för förbättrad trafikövervakning samt "Mirror Eye"-system som ersätter traditionella ytterbackspeglar, vilket ökar säkerheten för både passagerare och fotgängare. De är också utrustade med sensorer som övervakar passagerarnas rörelser runt fordonen.

Om Škoda Group

Škoda Group producerar ett brett sortiment av kollektivtrafikfordon och komponenter, inklusive låggolvstrådar, elektriska lokomotiv, förortstågsenheter, tunnelbaneset, elektriska bussar och trådbussar, samt styr- och drivsystem för transportsystem. Škoda Group har cirka 8 000 anställda vid flera produktionsanläggningar i Tjeckien och Finland, samt affärsenheter i Tyskland, Italien, Österrike, Polen, Ungern och Ukraina. År 2022 uppnådde gruppen intäkter på 763,7 miljoner euro och ett justerat EBITDA på 50,2 miljoner euro. Škoda Group är en del av PPF Group.