Kina: Världens största elfartyg sjösatt

Chinatopix/AP/TT: Yangtze är en starkt förorenad flod, men nu satsas det på bättre miljö. Arkivbild.
Mark Schiefelbein/AP/TT: Elfartygen ingår i satsningar för att göra Yangtze-floden renare. Här svalkar sig en man i flodens utkanter under förra årets varma sommar.

Det stora kinesiska rederiet Cosco beställde ett antal eldrivna containerfartyg förra året, som ett led i satsningar på att förbättra miljön i och runt Yangtze, världens tredje längsta flod.

Nu har det första fartyget, i storleken 700 TEU, sjösatts, rapporterar branschtidningen Maritime Executive. TEU är en måttenhet för sjötransporter, och 700 TEU innebär ett större matarfartyg, alltså skepp som transporterar gods till och från de mångdubbelt större oceanfartygen.

Fartyget, kallat N997, ska gå på den ungefär 1 000 kilometer långa flodsträckan Shanghai–Wuhan. Men sjötransporter kräver mycket energi. Trots att N997 ska ha containermonterade batterier på 50 000 kilowattimmar (kWh) måste de jättelika batteripacken bytas ut mot nyladdade under resans gång, uppger medier i Kina.

50 000 kWh är lika mycket kapacitet som i minst 500 elbilar, eller tolv exemplar av de elfärjor som sedan några år tillbaka trafikerar rutten Helsingborg–Helsingör.