SAS går plus igen – men vinsten "papperstunn"

Terje Pedersen NTB/TT: SAS gick med vinst i juni. Arkivbild.

Försäljningssiffrorna för juni månad, som publicerades på onsdagen, visar att företaget tjänar pengar för första gången på länge: 161 miljoner kronor.

Senast SAS levererade överskottssiffror var i samband med fjärde kvartalet 2019.

Det markerar en milstolpe för företaget, säger Jacob Pedersen, chef för aktieanalys på Sydbank, till Ritzau.

Långt ifrån målet

Enligt Pedersen beror vinsten inte på onaturliga växelkursvindar, utan på helt ordinära inkomster. Samtidigt poängterar han vikten av att ha is i magen inför siffrorna.

Juni och juli är de klart största månaderna sett till intäkter för SAS. Så de flygbolag som inte kan tjäna pengar just nu kommer inte att överleva, säger han.

Därför är SAS långt ifrån målet. Och vi kommer förmodligen också att se ett underskott igen när vi kommer till andra sidan av högsäsongen, fortsätter Pedersen.

"Papperstunn" vinst

Flyganalytikern kallar vinsten för "papperstunn", och hade räknat med en större vinst i juni med tanke på att andra bolag i branschen, däribland rivalen Ryanair, åtnjuter stora vinster för tillfället.

Det irländska lågprisflygbolaget presenterade en vinst på fem miljarder kronor för deras första kvartal.

SAS bjuds inte in till den här festen när man jämför siffrorna, säger Pedersen.

SAS har ett spritt räkenskapsår som löper från den 1 november och ett år framåt. Fram till och med juni har bolaget förlorat närmare 4,8 miljarder kronor.

SAS befinner sig i en konkursskyddsprocess, ett så kallad chapter 11-förfarande, i USA. Det innebär att bolaget måste skicka ut månatliga uppdateringar om bolagets ekonomiska nyckeltal.