MTR vill locka fler tjejer med Introduce a Girl to Engineering Day

Foto: MTR

Introduce a Girl to Engineering Day anordnas i syfte att inspirera fler tjejer och icke-binära till ingenjörsyrket. MTR Tech bjuder in tjugo nyfikna högstadie- och gymnasieelever till tunnelbanedepån i Norsborg, där de kommer att få testa på livet som ingenjör i ett av Sveriges största underhållsbolag.

Det är andra året i rad som MTR Tech engagerar sig i IGEday och under dagen kommer elever från fyra olika högstadie- och gymnasieskolor besöka Norsborgsdepån.

– Ingenjörerna är en otroligt viktig yrkesgrupp för oss inom MTR Tech och eleverna kommer tas emot av några av de många kvinnliga förebilder som arbetar hos oss, och som själva valt en karriär som ingenjörer. Genom att delta i initiativ som IGEday hoppas vi kunna inspirera och så ett frö av teknikintresse bland de ungdomar som besöker oss, säger Anders Gustafsson, vd MTR Tech.

Eleverna tas bland annat emot av kvinnliga ingenjörer inom tågbolaget och får en inblick i hur arbetet i depån går till, vad en ingenjör inom tunnelbanan kan arbeta med och hur viktiga ingenjörerna är. Tjejerna kommer dessutom själva att få lösa problem och prova på några arbetsuppgifter som utförs i Norsborgsdepån.

– Inte ens var tredje student som påbörjade en civilingenjörsutbildning hösten 2022 var kvinna och för mig är det tydligt att initiativ som IGEday behövs. Jag tror att kunskap och inspiration är två viktiga nycklar för att fler tjejer ska få upp ögonen för vilket roligt och utvecklande yrke som vi ingenjörer faktiskt har, säger Ann-Kristin Österholm, Chef för produktionsteknik på MTR Tech.

Att vara ingenjör på MTR
På MTR arbetar ingenjörer med allt från avancerad trafikoptimering till vagnteknik. Förutom att jobba med hur framtidens resandeser ut, jobbar ingenjörerna med att hitta förbättringar kring hur metoder och processer kan bli mer effektiva och ge resenären en bättre upplevelse. Inom underhållet jobbar en mängd ingenjörer med allt från att förbättra fordonen genom tekniska lösningar till att utveckla underhållsmetoderna genom att analysera data från fordonen och tillhörande system.

Om “Introduce a Girl to Engineering Day”
Det är ett årligt event som arrangeras av organisationen Womengineer. Ingenjörsföretag och teknikorganisationer öppnar sina dörrar för unga tjejer och icke-binära i åldrarna 13–19 år och låter dem uppleva livet som ingenjör för en dag. Målet är att deltagarna ska få träffa förebilder och bli inspirerade till att själva vilja bli ingenjörer.