Kampanj mot felspolningar i avloppen

På reningsverket i Aggerud rensas mängder med skräp bort från avloppsvattnet - men vissa skadliga ämnen går inte att rena bort. Foto: Karlskoga Energi & Miljö AB

Varje år hamnar 75 ton skräp i Karlskogas avlopp och skapar problem. Mycket kommer från toaletter där allt från tops och bindor till kattsand och godispapper spolas ner. Nu tar Karlskoga Energi & Miljö, Karlskogahem och Karlskoga kommun ett samlat grepp för att upplysa om konsekvenserna och förändra beteendet.

Felspolningar ger inte bara besvärliga stopp i avloppsrören, det förstör dyrbar utrustning i reningsverket och förorenar vattnet i Möckeln och andra vattendrag. Eftersom inte alla skadliga ämnen i skräpet kan renas bort följer vissa kemikalier och tungmetaller med det renade vattnet ut i naturen, berättar Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö.

De tre aktörerna startar nu en gemensam kampanj i samband med Världsvattendagen för att informera om problemen. Under en period kommer Karlskogaborna mötas av budskapet på flera olika håll, bland annat sätts klisterdekaler upp på många kommunala toaletter.

Hushållspapper och hårstrån vanliga bovar
Till vanliga felspolningarna som ger stopp i avloppet hör hushållspapper och hårstrån. Toapapper är tillverkat för att lösas upp i vatten till skillnad från hushållspapper som är gjort för att hålla ihop för en bra uppsugning. De klumpar ofta ihop sig med annat skräp som har spolats ner. Hårstrån som har rensats från hårborstar är segt och hållbart och fungerar lite som armering bland allt annat skräp.

På Karlskogahem hör stopp i avloppsrören hos hyresgästerna till vardagen.

Vi har drygt 2700 hyreslägenheter och problem med avloppet hör till den vanligaste typen av felanmälningar. Det kostar så klart mycket pengar över tid, helt i onödan. Mycket handlar nog om okunskap hos den som spolar fel och det hoppas vi kunna förbättra nu, säger Micael Björkbacka, servicechef på Karlskogahem.

Hormonstörande och cancerframkallande
Det som reningsverket inte klarar att få bort följer med det renade vattnet ut i Möckeln. Hit hör bland annat ämnen från mediciner, starka rengöringsmedel, snusprillor och fimpar. De innehåller bland annat tungmetaller som är cancerframkallande och hormonstörande vilket inte bara påverkar oss människor - det får också förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur.

I slutänden är det Möckeln som tar emot de ämnen som inte hör hemma där. Vår sjö med många fina badstränder och goda möjligheter till fiske är något som vi alla tillsammans behöver vara rädda om, för att vi och framtida generationer ska kunna njuta av vad den har att erbjuda även i framtiden, säger Lotta Björkman, chef för ekologisk hållbarhet på Karlskoga kommun.

Inte unikt för Karlskoga
De här problemen finns överallt och nu tar vi ett samlat grepp för att informera lokalt. Reningsverket tar emot avloppsvatten från drygt 30 000 personer och vi hoppas att den här kampanjen ska få många att ändra sitt beteende och tänka till kring vad man spolar ner i toaletten, säger Peter Jarl.