Volkswagen bygger största laddningsnätet i Europa

Volkswagen vill göra det enkelt att ladda elbilen. Foto: Elli

Volkswagen AG med sitt laddnings- och energibolag Elli har nått nästa milstolpe: Med 400 000 laddpunkter driver Elli nu Europas största laddnät med över 800 leverantörer i 27 länder.

Volkswagen med sitt laddnings- och energibolag Elli har nått nästa milstolpe: Med 400 000 laddpunkter driver Elli nu Europas största laddnät med över 800 leverantörer i 27 länder. Under de senaste 18 månaderna har nätverket fördubblats i storlek genom att lägga till omkring 200 000 nya laddpunkter. Elli utökade nyligen sitt nätverk i västra och norra Europa med svenska Vattenfall och nederländska snabbladdningsföretaget Fastned.

I processen har bolaget ingått ett stort antal allianser och samarbeten, bland annat med energileverantörer som Enel och Iberdrola, petroleumkoncernen BP och joint venture-bolaget IONITY. Målet med arbetet är helt enkelt att förse förare av elbilar med ett lättillgängligt sammanlänkat internationellt laddningsnätverk. För närvarande är cirka 800 leverantörer integrerade.

Senast lade Elli till cirka 24 000 Vattenfall-stationer i Sverige, Tyskland, Nederländerna och Norge tillsammans med 1 000 högeffektsladdstationer som drivs av Fastned i Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Frankrike och Schweiz. Några månader tidigare utökades nätverket kraftigt i Storbritannien med 6 800 laddstationer som drivs av BP Pulse.

– Nyckeln till en eldriven vardag är enkel laddning utan att oro för räckvidden, säger Elke Temme, CEO för Elli och Senior Vice President för Charging & Energy på Volkswagen.

– Vi har tagit ett stort steg närmare vår vision genom att erbjuda 400 000 laddpunkter i Europa. I linje med vår strategi New Auto erbjuder vi nu det största ekosystemet för förare av elbilar i Europa och fortsätter med full fart framåt i vårt arbete med att bygga ut laddnätverket.

Volkswagen-koncernen har gjort laddning och energi till en del av sin kärnverksamhet i strategin NEW AUTO. Med cirka 250 anställda tar Elli hand om det som är viktigt för kunderna vid kontaktpunkterna mellan energi och mobilitet. Eila laddningsstationen Flexpole till laddningstjänster och innovativa och smarta priser för grön el.