Volkswagen och Siemens investerar 450 miljoner dollar i amerikanskt laddföretag

Volkswagen-koncernen och Siemens stödjer expansionsplanerna för Electrify America. Arkivbild

Volkswagen-koncernen och Siemens stödjer expansionsplanerna för Electrify America, LLC – det största publika nätverket för ultrasnabb laddning av elbilar från alla tillverkare i Nordamerika. Volkswagen investerar tillsammans med det ledande globala teknikföretaget Siemens, 450 miljoner dollar, och värderar Electrify America till 2,45 miljarder dollar. Siemens blir genom sin finansieringsarm Siemens Financial Services minoritetsägare i Electrify America med en låg tresiffrig investering i miljoner USD och kommer att ha en post i styrelsen.

Med Siemens får Electrify America sin första externa investerare samt en viktig strategisk teknikpartner. I linje med Volkswagens strategi kommer detta steg att accelerera bekvämlighet, kvalitet och utbyggnad av den publika laddinfrastrukturen i USA och Kanada.

Thomas Schmall, teknikansvarig ledamot i VW AG:s koncernledning och vd i Volkswagen Group Components kommenterar:

– Med vår extra investering i Electrify America ger vi e-mobiliteten i Nordamerika ännu ett lyft och växer därmed inom vårt affärsområde laddning och energi. Planen är att mer än fördubbla Electrify Americas laddinfrastruktur till 1 800 platser och 10 000 snabbladdare till 2026. Siemens investering bekräftar vår elektrifieringsstrategi att göra laddning och energilösningar tillgängliga i hela landet – för alla elbilskunder. Siemens är med sin expertis och portfölj en viktig strategisk teknikpartner för oss på den här vägen.

Veronika Bienert, vd för Siemens Financial Services kommenterar:

– Detta strategiska partnerskap med Electrify America utgör en av Siemens största investeringar i eltransporter och syftar till att skapa ett samverkande ekosystem som driver på införandet av elbilar i hela USA och Kanada. Vår unika förmåga att kombinera finansiellt och tekniskt kunnande bidrar till att uppfylla Siemens åtagande att minska koldioxidutsläppen i viktiga industrier, påskynda övergången till hållbar mobilitet och göra det på ett sätt som är tillgängligt för alla.