Ombyggnaden av Södertälje sluss och kanal är en del av det så kallade Mälarprojektet. När projektet är klart kommer kapaciteten öka från 200 till 300 lastbilar per fartyg. Med förbättrad infrastruktur för sjöfarten kan även det hårt belastade vägnätet avlastas. Kostnaderna för projektet beräknas uppgå till cirka 2,9 miljarder kronor.
AV SOFIA GAD
Sjöfartsverket påbörjade arbetet med ombyggnationen av Södertälje sluss och kanal under 2016, men fick avbryta arbetet 2019. Under 2020 tog Trafikverket över stafettpinnen för att bygga klart slussen och kanalen i Södertälje. Slussen är nästan 100 år gammal så renoveringsbehovet är stort. Syftet med projektet är att förbättra framkomligheten genom Södertälje sluss och kanal samt vidare genom Mälaren till hamnarna i Västerås och Köping.
– Slussbyggnationer sker sällan och är komplicerade, säger Tobias Kednert, projektledare på Trafikverket. Att slussen är belägen mitt i Södertälje och de geotekniska utmaningarna gör projektet extra komplext. Samtidigt är det väldigt intressant, lärorikt och roligt.
Södertälje sluss- och kanalprojekt är en viktig del av sjösatsningen för att skapa mer hållbara och effektiva godstransporter och för att säkra handelssjöfarten till och från Mälaren. Sen Trafikverket tog över byggherreansvaret hösten 2020 har det gjorts en genomgång och analys av tidigare arbeten. Spontningsarbeten har pågått sen januari i år och i somras blev det klart vem som blir entreprenör för sluss- och klaffbroentreprenaden. Under hösten görs förberedande arbeten och beräknad byggstart är i början av 2023.
Fem entreprenader
Sammanlagt består projektet av fem entreprenader: spontning, ny sluss- och klaffbro, betong- och markarbeten, muddring samt nya ledverk i Kvicksund.
– Vi har en entreprenad igång, en i uppstart och förhoppningsvis snart klart med en tredje entreprenör. Upphandlingen av nya ledverk i Kvicksund ska skickas ut i Q4 2022.
Spontningsarbetena som pågår omfattar färdigställandet av den 3,5 kilometer långa sträcka av Södertälje kanal som påbörjades i den tidigare entreprenaden, när Sjöfartsverket var byggherre mellan 2016 och 2019. Sträckan där spontningen pågår går rakt igenom Södertälje stad och görs på båda sidor av kanalen för att kanalen ska kunna breddas under vattenytan.
– Entreprenaden innefattar grundläggningsarbeten, framförallt spont med stag i både berg och jord. Det görs även markförstärkning genom jetinjektering. Vi har hitintills utfört cirka en tredjedel av arbetena.
Inför ombyggnaden av slussanläggningen med tillhörande klaffbro pågår förberedande arbeten och projektering. Här ingår även markarbeten och rivning av befintlig anläggning.
– Det börjar synas i slussområdet att arbetet är igång. Bland personalen finns även dykare som undersöker de spontgropar som byggdes av Sjöfartsverkets tidigare entreprenör. Många av de moment som utförs i den här entreprenaden är mycket komplicerade – bland annat grundläggningsarbetena, undervattensarbetena och rivningen.
Entreprenaden för betong- och markarbeten omfattar färdigställandet av de nya gångstråken längs kanalen som ska byggas för södertäljeborna. Den innefattar framförallt betongarbeten för den nya krönbalken som utgör kanten för kajen. I entreprenaden ingår även mycket markarbeten samt tre nya broar.
– Efter att vi blir klara med spont och krönbalk är det dags för muddring av kanal och sluss. Det är cirka 200 000 kubikmeter som ska muddras och utmaningen, utöver sjötrafik och omgivning, är den relativt korta tidplanen. Entreprenaden kommer att upphandlas under 2023.
Största utmaningarna
Den främsta utmaningen med projektet är att bygga om slussen och kanalen med sjöfarten som ska vara igång under hela byggtiden. Det ställer höga krav på samordning mellan entreprenörer, Trafikverket och Sjöfartsverkets driftenheter. Det ställer även arbetsmässiga krav.
– Trafikverket sätter säkerheten främst, och vi har en kontinuerlig dialog med entreprenörerna för att skapa säkra arbetsplatser. Vi har bland annat genomfört en gemensam manifestation, ”Håll nollans säkerhetspush”, just för att uppmärksamma vikten av säkerhet på våra arbetsplatser.
En annan utmaning med projektet är den geotekniska komplexiteten. I områdena intill kanalen finns schakter som är upp till 18 meter djupa. Det finns också större så kallade lerkörtlar i området, vilket innebär att det finns håligheter med lera som gör marken instabil.
– Geoteknik är alltid komplext, det gäller att inte underskatta vad som kan hända med mark och jord när vi bygger stora infrastrukturprojekt.
Fler slussprojekt
Ombyggnaden av Södertälje sluss och kanal beräknas vara klar under 2025. I samma program, ”Program Slussar”, ingår även projektet ”Trollhättan, Lilla Edet och Vänersborg”, som beräknas vara klart 2032. Båda projekten sker i nära samarbete med Sjöfartsverket.
– Det är riktigt roligt att vara med och bygga något som andas hållbarhet, och att när allt är klart kunna frakta mer gods på sjön. När vi är klara med slussen i Södertälje har vi också utökat slussens livslängd med cirka 120 år. Under arbetes gång har vi daglig kontakt med Sjöfartsverket gällande olika frågor. Vi är glada över att ha en god dialog och kunna dra fördel av Sjöfartsverkets kompetens och erfarenhet. Vi på Trafikverket bygger ju trots allt på Sjöfartsverkets ”väg”, avslutar Tobias Kednert.