Kungsbacka kommun återställer våtmarker

Kommunekolog John Borlid är med i arbetet med att återställa vattendrag runt om i Kungsbacka kommun. Foto: Kungsbacka

Under 2021 ansökte Kungsbacka kommun om LOVA-bidrag, lokala vattenvårdsprojekt, för att återställa vattendrag till deras naturliga miljö. I november 2022 kom besked från Länsstyrelsen att Kungsbacka har beviljats 520 000 kronor. Kommunekolog John Borlid är med i arbete bakom bidragsansökningarna och är nöjd över beskedet.

– Vi är väldigt glada att vi fått detta vattenvårdsbidrag. Nu kan vi börja planera för vilka vattendrag som vi vill göra extrainsatser vid. Målet är att återställa delsträckor till mer naturliga vattenmiljöer för fiskarna och andra vattenlevande djur och växter, säger John Borlid.

Runt om i kommunen finns det vattendrag som har fått sin naturliga miljö förstörd på ett eller annat sätt. Det kan handla om större stenar eller död ved som har flyttats från vattendraget för att skapa ett snabbare vattenflöde. Stenarna och veden skapar variation med vattenhastighet, strömmar, gömställen och andra substrat som gynnar mångfalden och ekosystemen i vattendragen.

När det väl är dags för arbetet ute på plats vid vattendragen hoppas John Borlid med kollegor att kunna involvera fler för att dels samlas kring ett gemensamt intresse dels att öka kunskapen.

– Vi hoppas att kunna involvera exempelvis intresseföreningar och fiskvårdare vid de här tillfällena för att jobba gemensamt. Men även fastighetsägare är ofta intresserade av vilka typer av djurliv som rör sig i vattendragen på deras mark, säger John Borlid.

Förarbete med markägarkontakter och identifiering av vilka åtgärder som ska göras kan börja så snart som möjligt. Det konkreta arbetet ute på plats vid vattendragen beräknas kunna påbörjas under sommaren 2023 och fortsätta en bit in på 2024. De vattendrag som vattenvårdsprojekten kan komma att gälla är exempelvis Stockaån, Lundaån, Torpaån och Skörvallabäcken.