Upphandling klar om busstrafiken i Kungsbacka och Onsala

Foto: Christer Wiik

 Västtrafiks och Hallandstrafikens upphandling av busstrafiken på Onsalahalvön och Kungsbacka är nu klar. Det nya avtalet bygger på ett fördjupat samarbete med trafikföretaget och ställer höga miljökrav. I juni 2017 startar avtalet som löper över tio år fram till juni 2027.

 Karl Erik Elofsson Buss var det företag som lämnade det mest fördelaktiga anbudet som vid avtalsstart tar över efter Nettbuss, som idag kör trafiken. Totalt handlar det om 13 tursatta bussar som vid trafikstart kommer att vara fabriksnya.

– Vår ambition med det nya avtalet är att båda parter ska arbeta aktivt mot det gemensamma målet att erbjuda en attraktiv kollektivtrafik som ger oss fler och nöjdare kunder, säger Rebecca Sundborg, avdelningschef buss Västtrafik.

Det nya avtalet har en stark miljöprofil med tydliga mål att minska klimatpåverkande emissioner och energianvändning. Från trafikstarten i juni 2017 kommer drygt 80 procent av trafiken köras med fossilfria drivmedel och från och med juni 2021 ska trafiken vara helt fossilfri.  

Avtalet ger trafikföretaget möjlighet att få kvalitetsbonus om hög kundnöjdhet uppnås och det finns resandeincitament, där resandeutvecklingen avgör hur stor ersättningen blir. Syftet är att ge företagen större ansvar och möjlighet att bättre använda sin kompetens.

Trafikstart för det nya avtalet i Kungsbacka och Onsala är 18 juni 2017.