Självkörande städrobot i Stockholms tunnelbana

KIRA B 50, en helt autonom städrobot testas i Stockholms tunnelbana. Foto: Kärcher

Kärcher lanserade nyligen den nya rengöringsroboten KIRA B 50, en helt autonom kombiskurmaskin. Nu har MTR börjat testa roboten i Stockholms tunnelbana.

– Vår städrobot KIRA har samma rengöringsteknik som i våra övriga skurmaskiner vilka vi utvecklat och förfinat under många decennier. Vi känner oss trygga med att kunna lova ett rent resultat. Rengöringen måste kunna utföras på ett tryggt och säkert sätt och därför har vi låtit Dekra certifiera roboten i enlighet med EU-direktiv. Vi har även låtit ett externt företag göra penetrationstester enligt marknadsnorm för att förhindra att någon kan ta över kontrollen över enheten, eller komma över data som den sänder, säger Daniel Melin, produktchef på Kärcher.

KIRA är lämplig för golvrengöring för både begränsade utrymmen och över stora områden. Det gör den perfekt för användning inom transportsektorn detaljhandelsenheter och köpcentrum, vårdmiljöer, offentliga byggnader eller inom industrin för rengöring av produktions- och tillverkningshallar.

Roboten klarar enkelt av att köras på olika typer av underlag och ta hänsyn till passerande fotgängare genom en integrerad laserscanner, 3D-teknik och ultraljudssensorer. KIRA kan också hantera allt från grus, fimpar till annat löst skräp tack vare en separat sopsortering så att maskinens sugslang inte täpps igen.