Sölvesborgs kommun stänger av publika laddpunkter

Nu blir det inte längre gratis att ladda sin bil i Sölvesborg. Foto: Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs kommun söker nu en eller flera externa aktörer som är intresserade av att ta över befintliga, publika laddningsstationer och/eller att etablera nya laddstationer för elbilar i kommunen. Det innebär att det inom kort inte längre kommer att vara möjligt att ladda sin elbil utan kostnad genom de befintliga stolparna, utan de externa företagen kommer att ha rätt att ta ut en avgift för de som laddar sin elbil här och på de eventuella nya stationerna de etablerar.

– Anledningen till att laddningarna idag finansieras av kommunen och därmed av skattemedel är att vi förbundit oss till det för ett antal år sedan i gemensamma projekt i södra Sverige, då antalet elbilar i samhället var ganska få och energisituationen en annan, förklarar miljösamordnare Helen Gårner.

Beslutet att möjliggöra att en extern aktör övertar kommunens publika laddningsstationer och utvecklar laddinfrastrukturen i kommunen beslutades i kommunstyrelsen i augusti i år.

Under rådande omständigheter med risk för elbrist och höga elpriser, så stänger vi antingen helt av eller låser vissa av våra laddstolpar så att de eftersom de än så länge finansieras av kommunen endast kan användas av kommunens tjänstebilar. Detta gäller fram tills att en ny lösning med eller flera externa aktörer finns på plats.