Iggesund installerar eget 5G-nät

Iggesund harr driftsatt det första privata 5G-nätet i Sverige. Foto: Iggesund

Nu har Iggesunds Bruk, tillsammans Combitech, en Nordisk tech-lösnings- och konsultingpartner, driftsatt det första privata 5G-nätet i Sverige, med både inomhus- och utomhustäckning. Nätet kommer att smartifiera transporter till och från hamnen i Skärnäs. Det är ett första steg i resan att koppla upp hela verksamheten på Iggesunds Bruk, där fler och fler områden kommer att inkluderas för att säkra positionen som det mest effektiva och stabila bruket i Sverige.

Det privata 5G-nätet kommer att lösa kommunikationsproblem vid transporter mellan Iggesunds Bruk och hamnen i Skärnäs. Nätverket gör det möjligt att få extremt snabb kommunikation utan avbrott eller fördröjning mellan systemen. Förbättrad pålitlighet och stabil uppkoppling gör också att Holmen Iggesund kan bedriva den säkraste och den mest energieffektiva transportverksamheten. Genom att minimera onödiga transporter och därigenom också minska användandet av drivmedel, så blir också bruket mer hållbart.

5G-nätet gör det också möjligt att bättre spåra och analyser transporter, minska risker, spara energi och analysera hela verksamheten framåt. En annan viktig aspekt är cybersäkerhet. Det privata 5G-nätet garanterar en mycket säkrare kommunikation och uppkoppling. 

– Vi på Holmen Iggesund har alltid varit före vår tid, oavsett om det har handlat om att minska vårt klimatavtryck eller att se till att vi har den senaste tekniken, säger Johan Nellbeck, vd på Holmen Iggesund.

Det här är första steget i att säkerställa att Iggesunds Bruk behåller positionen som det smartaste och mest effektiva bruket i Sverige. Nätverket erbjuder enorma möjligheter för att förbättra brukets verksamhet.  

Peder Hägglund, Chef Teknik/Projekt/IT på Holmen Iggesund, är väldigt optimistisk över möjligheterna med 5G på plats.​

– Det här är ett första test för att lösa ett verkligt problem, men jag är ännu mer exalterad över vad vi kommer kunna göra i framtiden. 5G gör det möjligt att få mobilitet för våra IT- och OT-system, och med trådlösa sensorer kan vi mäta och analysera i princip vad som helst! Med bra data får vi kunskap som ger oss en tydlig riktning vad vi behöver satsa på och förbättra framåt. Det kan vara processtabilitet, kvalitet, säkerhet, felsökning och massor av andra områden, det är bara fantasin som sätter gränser, avslutar Peder.