Greenfood satsar stort på laddinfrastruktur

Greenfood ska installera senaste laddtekniken för elbilar i sin livsmedelsanläggning i Helsingborg. Foto: Greenfood

Greenfood gör nu ytterligare viktig hållbarhetsinvestering. Koncernens nya 44 000 kvadratmeter stora livsmedelsanläggning i Helsingborg ska förses med storskalig elbilsladdning med den senaste tekniken.

Försäljningen av laddbara bilar fortsätter att öka. Men brist på laddplatser innebär samtidigt att många också tvekar. För att hjälpa sina anställda att göra mer hållbara val i vardagen och underlätta övergången till elbilar, ska Greenfoods nya toppmoderna livsmedels- och logistikcentret i Helsingborg förses med storskalig elbilsladdning från svenska greentechbolaget ChargeNode.

– Vi satsar på storskalig elektrifiering tillsammans med ChargeNode eftersom deras smarta laddteknik gör att vi kan erbjuda betydligt fler laddplatser än vad vi från början planerat. Dessutom kan systemet skalas upp till ytterligare hundratals fler laddplatser och vi kan fördela effekten så att alla bilar får tillräckligt med laddning. Det gör laddningen både effektiv och hållbar, säger Johan Wohlin, ansvarig för projektet och COO på Greenfoodägda Salico.

Redan från början har målet med den nya anläggningen Greenhouse varit att skapa framtidens livsmedels- och logistikcenter med fokus på modern teknik och hållbarhet. Greenfood Greenhouse ska bli ett av norra Europas största center för hållbar och hälsosam mat och ska bland annat förses med en egen solcellsanläggning, effektiva kylsystem, modern värmeåtervinning, planteringar för att främja biologisk mångfald och toppmodern laddinfrastruktur för både lastbilar och personbilar.

– Allt vi står för och allt vi erbjuder våra kunder är beroende av en välmående planet. Därför är det viktigt för oss att vi arbeta för att minska vårt klimatavtryck genom hållbara investeringar som Greenhouse och storskalig elbilsladdning. En lika viktig aspekt är att stötta vår personal och få dem att mer hållbara val, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Samarbetet med ChargeNode är en del av Greenfoods gröna infrastruktursatsning och installationen planeras att driftsättas i början av nästa år. Lösningen består av en klimatsmart aluminiumbalk med integrerade uttag för 80 bilar som kan skalas upp till hela 300 laddplatser.