Ny laddstation i Karlskoga viktig länk i mellansveriges transportstråk

Placeringen av laddstationen i Karlskoga blir strategiskt viktig i mellansveriges transportstråk. Arkivbild

Snart ska tunga fordon för godstransporter kunna ladda el på en ny anläggning vid Mosserud i Karlskoga. Spaden sätts i marken redan i höst och allt ska stå klart inom ett år.

Laddinfrastrukturen för tung trafik ligger långt efter det väntade behovet samtidigt som fordonstillverkarna lanserar allt fler eldrivna lastbilsmodeller. För att möta behovet ska en ny laddstation byggas av Karlskoga Energi & Miljö bredvid den nuvarande tankstationen för biogas intill Mosseruds återvinningscentral.

– Det är ett riktigt bra läge nära E18 och anläggningen blir en viktig pusselbit i den regionala infrastrukturen för publika laddstationer med el. Dessutom är det bra att samla flera drivmedel på ett och samma ställe, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Bygget beräknas kosta 7,6 miljoner och finansieras av bidrag från Energimyndighetens satsning Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter. Projektet ska bidra till att öka takten på elektrifieringen i regionen och etablera sammanbundna stråk av laddstationer för godstransporter. Etableringen i Karlskoga ses som strategiskt viktig med tanke på placeringen i mellansveriges transportstråk.

– Det är en rejäl satsning eftersom varje laddpunkt ska kunna erbjuda minst 350 kW kontinuerlig effekt. Det är ungefär dubbla effekten mot de absolut snabbaste personbilsladdarna som finns i nuläget. Vi fick beskedet om bidraget under sommaren och vi drar igång direkt. Den nya anläggningen ska vara klar i september 2023.