89 procent av företag inom el- och kraftnät, olja, gas och tillverkningsindustri har utsatts för cyberattacker

Cyberattacker mot industriella tillgångar kostar företag miljoner. Foto: Trend Micro

Trend Micro presenterar idag en undersökning som avslöjar att 89 procent av företag inom el- och kraftnät, olja och gas, och tillverkningsindustrin har utsatts för cyberattacker som påverkat produktionen det senaste året. Nära tre fjärdedelar, 72 procent, av respondenterna uppger att man upplevde driftsstörningar till följd av cyberattacker mot kontrollsystem och driftsteknik minst sex gånger under det gångna året.

Detta kommer ett år efter ransomwareattacken mot Colonial Pipeline, där USA:s största oljeledningssystem låg nere i flera dagar och ledde till utbredd bränslebrist längs den amerikanska östkusten. Attacken är ännu den största attacken i sitt slag mot kritisk infrastruktur.

Hos de företag som drabbats av cyberattacker mot sin driftsteknik och industriella kontrollsystem uppgår den genomsnittliga ekonomiska skadan i cirka 2,8 miljoner amerikanska dollar, motsvarande 27,4 miljoner kronor. Hälften av de företag inom industrisektorn som utsatts för attacker gjorde ansträngningar för att förbättra sin cybersäkerhet, men hade inte alltid resurserna eller kunskapen på plats för att försvara sig mot framtida hot.

– Industriföretag världen över blir alltmer digitala för att kunna driva tillväxt på ett hållbart sätt, vilket samtidigt öppnar upp för en myriad av hot man inte har möjlighet att hantera, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro.

– Att hantera de i hög grad uppkopplade IT- och driftstekniska miljöerna på ett effektivt sätt kräver en erfaren partner med den kapacitetsmässiga bredd som behövs för bästa möjliga skydd.