Buddywise tar hem 5G Sustainability Awards

5G Sustainability Awards syftar till att lyfta fram idéer som bygger på 5G-teknik. Foto: Tre

Nu är 5G Sustainability Awards vinnare utsedda vid en gala i 3Huset, operatören Tres huvudkontor i Stockholm. Efter en omfattande juryprocess under hösten knep startupen Buddywise förstaplatsen med sin idé kring att göra farliga arbetsplatser säkrare för de anställda genom att använda artificiell intelligens som kopplas upp via 5G. De får nu 100 000 kronor i startkapital och experthjälp från Tre. Silvret gick till Consenz och bronset till Dronest.

Under hösten har individer och startups från hela Sverige skickat in sina idéer till 5G Sustainability Awards, Tres tävling som syftar till att lyfta fram och uppmuntra idéer som bygger på 5G-teknik och kan bidra till ökad social eller miljömässig hållbarhet i Sverige. Ikväll gick finalen av stapeln i 3Huset i Stockholm och den namnkunniga juryn utsåg följande vinnare:

Juryns motivering lyder: Varje dag dör 6000 personer i arbetsolyckor och arbetsrelaterad sjukdom, men mindre än en procent av alla fysiska faror upptäcks. Genom en kombination av smarta kameror över 5G-nätet och AI lär sig programmen och plattformen att känna igen, upptäcka och varna för uppkommande faror på arbetsplatser.