Trojanen Trickbot största cybersäkerhetshotet

Globalt drabbas varje vecka en av totalt 61 verksamheter av ransomware. Arkivbild

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies släpper nu sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot för oktober 2021. Under den gångna månaden har trojanen Trickbot åter intagit en förstaplats på listan över den skadliga kod som fått mest spridning i Sverige. Trickbot har uppskattningsvis påverkat knappt 4 procent av verksamheterna i Sverige, vilket kan jämföras med 4,3 procent av verksamheterna globalt.

Trickbot är ett modulärt botnet och en banktrojan som kan stjäla finansiell information, kontouppgifter och annan personlig information, men också användas för att sprida ransomware. Trickbot uppdateras hela tiden med nya funktioner och spridningssätt.

– Globalt drabbas varje vecka en av totalt 61 verksamheter av ransomware, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Många attacker börjar med ett enkelt e-postmeddelande, vilket visar hur viktigt det är att utbilda personal om hur de identifierar och undviker cyberhot.

En ny sårbarhet, Apache HTTP Server Directory Traversal, placerar sig också för första gången på den globala tio i topp-listan över de mest utnyttjade sårbarheterna under oktober. När sårbarheten först upptäcktes släppte utvecklarna av Apache en patch. Den visade sig dock inte vara tillräcklig för att åtgärda problemet. Om sårbarheten utnyttjas kan den ge inkräktare tillgång till en rad olika filer från det drabbade systemet.

– Trots att vi blev varse Apache-sårbarheten så sent som i början av oktober är den redan en av de tio mest utnyttjade i världen, vilket visar hur snabbt cyberkriminella agerar, säger Mats Ekdahl. Det är mycket viktigt att Apache-användare har rätt skyddsteknik på plats.