Strukton Rail tar kontraktet för Västkustbanan Väst

Kontraktssumman för Västkustbanan Väst är värt cirka 600 miljoner kronor. Foto: Strukton

Strukton Rail har fått beslutet från Trafikverket att man har tilldelats underhållsuppdraget på Västkustbanan Väst. Entreprenaden kommer placeras hos Distrikt Väst och uppdraget omfattar basunderhåll av 493 spårkilometer. Uppdraget utgörs av en totalentreprenad enligt ABT 06 och omfattar förebyggande och avhjälpande underhåll. Uppdragsgivare är Trafikverket, kontraktssumman är cirka 600 miljoner kronor och kontraktslängden är fem år med ytterligare möjlighet till två optionsår.

– Det som ligger bakom denna vinst är ett riktigt bra lagarbete – ett gott samarbete, mycket slit och tankeverksamhet, säger Lars Schyllander, Affärschef Underhåll på Strukton.

Uppdraget avser basunderhåll av järnvägsanläggningen omfattande 493 spårkilometer fördelade på sträckorna (Almedal) – Kungsbacka, (Kungsbacka) – Eldsberga, (Torebo) – Falkenbergs godsstation, Furet – Halmstad – Kistinge, Halmstads rangerbangård, (Borås central) – (Varberg), Landeryd – (Furet), (Torup) – Hyltebruk och Smålands Burseryd – (Landeryd).

Tilldelningen betyder att Strukton Rails andel underhållskontrakt och orderstock fortsätter att växa. Sedan tidigare har Strukton Rail bland annat haft hela Södra stambanan. Nu kopplar man ett stabilt grepp över hela Västkustbanan.

– Det nya kontraktet på Västkustbanan Väst är strategiskt mycket viktigt för Strukton och Distrikt Väst. I Väst är vi ju sedan länge etablerade i Göteborg i och med VGG-kontraktet och det känns jättekul att äntligen få etablera ett helt nytt drift- och underhållskontrakt som också ansluter till Göteborg. Det nya kontraktet möjliggör en fortsatt utveckling av underhållsverksamheten i distriktet, samtidigt som det innebär en trygghet att arbetet med järnvägsunderhåll kommer finnas kvar i Väst lång tid framöver, säger Peter Adamiec, Distriktschef Väst. 

Även Strukton Rails vd, Johan Oscarsson uttrycker glädje åt det nya kontraktet:

– Ett oerhört glädjande besked att Trafikverket tilldelar oss detta kontrakt. Det är med stor glädje och tillförsikt jag ser framemot att vi ska få börja uppdraget. Tillsammans utvecklar vi en hållbar järnväg för ett hållbart Sverige. Hjärtligt tack alla inblandade i denna vinst, säger Johan Oscarsson.