Ny rapport - myndigheterna skyller på varandra när det gäller klimatmålen

Oenighet när det gäller klimatmålen för Tvärförbindelse Södertörn. Foto: Trafikverket

Klimatmålen får inte tillräckligt genomslag i planeringen av infrastruktur, varnar forskare. Gamla vägprojekt får rulla på fast de strider mot målen och olika myndigheter vill skjuta över ansvaret på varandra. Detta rapporterar DN.

Tunga statliga myndigheter och expertorgan är oense om vad som krävs för att minska utsläppen från transporter. Målet är att de ska ha sjunkit med 70 procent till år 2030, men vägen dit är en konfliktfråga. Den har ställts på sin spets i projektet Tvärförbindelse Södertörn söder om Stockholm

Vi identifierade att det pågår ett ”blame game”, man säger att det spelar ingen roll vad vi gör, det viktiga är vad andra gör. Och så pekar man på kommunerna eller på regionerna eller på myndigheterna, eller som Trafikverket på politikerna. Det gör att frågorna riskerar att hamna mellan stolarna, säger Fredrik Pettersson-Löfstedt, lektor på Lunds universitet till tidningen.

Trafikverket bör i sin planering tydligare ta utgångspunkt i klimatmålet för transportsektorn och aktivt styra investeringar mot åtgärder som bidrar till en omställning av transportsystemet på både kort och lång sikt”, står det i rapporten.