ABB-teknik laddar tusentals elfordon i Storbritannien

ABB levererar laddare till Gridserves laddnät Electric Highway. Foto: ABB

Det avancerade laddnätet i Storbritannien får ABB-teknik för att ladda tusentals elfordon med ultrasnabba och snabba laddare, som gör elbilsladdning enklare och mer lättillgängligt för förarna.

ABB:s hyllade elbilsladdare Ultrafast DC och Fast DC kommer att stödja Gridserves nya laddnät Electric Highway runt om i Storbritannien då båda företagen vill påskynda anammandet av elfordon, i synnerhet genom att göra laddningen enklare och mer lättillgänglig. Detta är avgörande för att öka takten på den växande elbilsmarknaden som haft en trefaldig ökning av antalet registrerade fordon i Storbritannien mellan 2019 och 2020*.

Gridserves Electric Highway kommer att täcka 85 procent av Storbritanniens motorvägsnät plus mindre och större städer runt om i landet. Investeringen på flera miljoner pund kommer att stöttas av ABB:s laddare Ultrafast DC 350 kW vid 50 av de nya elladdningsanläggningarna där varje anläggning får mellan 6 och 12 laddstationer.

Ytterligare 300 laddare av typen Fast DC 60 kW kommer att ge ökad tillförlitlighet när de uppgraderar 150 befintliga anläggningar som Gridserve har förvärvat från Ecotricity.Gridserve valde ABB tack vare företagets beprövat tillförlitliga och flexibla teknik som innefattar stöd för Gridserves Autocharge, en ny funktion för flertalet elbilsförare i Storbritannien som identifierar bilarna och initierar automatisk laddning och betalning. Dessutom valdes ABB tack vare förmågan att kunna stötta en snabb utveckling då fler än 10 nya elladdningsanläggningar planeras vara i drift före utgången av 2021.

Toddington Harper, vd för Gridserve kommenterar ”Gridserves syfte är att leverera hållbar energi och påverka takten på klimatförändringarna. Vi har valt elbilsladdare från ABB eftersom de har den teknik och kapacitet som behövs för att hjälpa oss genomföra våra ambitiösa planer för GRIDSERVE Electric Highway laddnät, samt ge bästa möjliga upplevelse för elbilsförare.”

Frank Muehlon, chef för ABB:s e-mobilitetsdivision, säger att: ”Gridserves val av ABB till sin Electric Highway är ett betydande erkännande av vårt ledarskap inom e-mobilitet, vår starka relation och gemensamma önskan att revolutionera elbilsladdningen i Storbritannien.”