Bilmetro blir föregångare inom elektrifierad mobilotet

Bilmetro installerar egen publik laddinfrastruktur. Foto: Bilmetro

Fordonsbranschen står inför stora utmaningar och förändringar som innebär mycket förberedelser för att möta framtidens behov. Därav väljer Bilmetro att vara föregångare inom elektrifiering och satsar på att installera en egen publik laddinfrastruktur för personbilar och tunga fordon. 

Under 2021 kommer Bilmetro tillsammans med Svensk Fordonsladdning upprätta supersnabbladdare på några orter inom Bilmetros region. Först ut är orterna Mora, Ludvika och Gävle. Laddarna kommer att byggas i anknytning till befintliga anläggningar och beräknas vara i drift före årsskiftet. Som ett resultat av detta kommer totalt tio supersnabbladdare placeras ut inom regionen vilket kommer möjliggöra laddning intill vältrafikerade sträckor. Samtliga laddare kommer till viss del vara finansierade med stödet Klimatlivet från Naturvårdsverket.

– För oss är detta ett steg i rätt riktning, vi vill kunna erbjuda våra kunder ett helhetspaket. Allt från att köpa elbil till att kunna ladda bilen både hemma och publikt. Vi säkerställer det genom att bygga upp dessa publika laddare säger Stefan Hellgren, vd Bilmetro.

Supersnabbladdarna, är av samma modell som levererar 100kW/st. Samtliga är också uppgraderingsbara till 200kW för att kunna bemöta morgondagens krav på laddning. Laddarna är bestyckade med dubbla CCS2 kablar och ett AC 22kW uttag. En förlängning i detta hållbarhetsprojekt är att på sikt sätta upp solceller på Bilmetros anläggningar. Elen som skapas omvandlas sedan och används till publika laddare.

– Vårt mål att bli C02 neutrala vilket vi är på god väg att bli. Som ett led i detta kommer vi inom kort komplettera med solceller på våra anläggningar. Först ut är vår Audi-anläggning i Gävle säger Janne Näslund, Fastighet och hållbarhetschef Bilmetro.