IT-intrång kostar Mekonomen Group 63 miljoner kronor

Mekonomen Group erhåller försäkringsersättning om 63 miljoner kronor efter IT-intrång. Foto: Mekonomen

Mekonomen Group erhåller försäkringsersättning om 63 miljoner kronor efter det IT-intrång som affärsområde MECA/Mekonomen utsattes för under våren 2020. Ersättningen innebär att bolaget till stor del kompenserats för det omsättningsbortfall som IT-intrånget vållade. Incidenten har därmed inte orsakat någon väsentlig negativ finansiell påverkan för 2020 som helhet.

Mekonomen Groups affärsområde MECA/Mekonomen utsattes under våren 2020 för ett dataintrång. Skaderegelringsprocessen för bolagets cyber-försäkring har nu slutförts vilket ger Mekonomen Group en ersättning om totalt 63 miljoner kronor. Ersättningen inkluderar de 7 miljoner kronor som redan utbetalats till bolaget under det andra kvartalet 2020.

T-intrånget hade under våren 2020 en stor påverkan för våra kunder och vår affär. Vidare bidrog incidenten till en mycket hög arbetsbelastning för våra medarbetare, inte minst på grund av att detta sammanföll med att världen drabbades av en pandemi. Jag är stolt över hur alla engagerade medarbetare i MECA/Mekonomen hanterade situationen under en tuff period och att vi snabbt hade vår IT-infrastruktur på plats. Ersättningen täcker de förluster som vi ådragit oss i samband med IT-intrånget och incidenten har därmed inte haft någon väsentlig negativ finansiell påverkan för 2020 som helhet, säger Pehr Oscarson, vd och koncernchef Mekonomen Group.