Nya trender på GIS-himlen

Tom Probert från PBBI presenterade den senaste versionen av MapInfo i Stenungsund.
Tom Probert från PBBI presenterade den senaste versionen av MapInfo i Stenungsund.
Den årliga konferensen MapInfo samlar MapInfo-användare från främst kommuner.
Den årliga konferensen MapInfo samlar MapInfo-användare från främst kommuner.
GIS-konferensen kom också att handla en del om allmänna IT-trender.
GIS-konferensen kom också att handla en del om allmänna IT-trender.
Chris McCartney från PBBI i England.
Chris McCartney från PBBI i England.

På MapInfos användarkonferens i Stenungsund presenterades versionsuppdateringen MapInfo Professional v. 10.5, Pitney Bowes Business Insights (PBBI) populära programvara som används av 190 av Sveriges 290 kommuner. MapInfo 10.5 lanserades den 18 oktober, ungefär samtidigt i Sverige, Danmark och Finland.

En nyhet som blåstes upp stort är att MapInfo 10.5 innehåller en sökmotor för metadata. Den ska göra det lättare att söka geodata från ett stort antal geodataleverantörer såvida de använder OGC-standarden CSW. Metadata är generellt en GIS-trend på frammarsch och intimt förknippad med införandet av Inspire-direktivet.

Kommer metadatakataloger innebära slutet för proprietära geografiska dataset? Sannolikt inte, men det kan leda till nya betalningsformer och att man istället för att köpa sin programvara abonnerar på den.

– I stället för att köpa data kommer man att betala för sitt användande, förutspår Henry Fosselius på PBBI Sweden, en av huvudtalarna på konferensen.

Ett exempel: en kommun vill kartlägga sina grundvattennivåer. Tidigare köpte de data från SGU, Sveriges geografiska undersökning, men de kommer i framtiden bara betala för hur mycket data de använder eller hur länge. Exakt hur det ska gå till när man betalar för sin dataanvändning är det nog ingen som vet.

Poängen med metadata

– Poängen med metadatakataloger är att man inte ska behöva gå till olika datakällor. Om man till exempel ska projektera en väg kan det vara intressant att samtidigt se både eventuella fornlämningar och bergarter.

En förutsättning för utbyte av metadata är att alla använder samma filformat, närmare bestämt Open Geographic Consortiums (OGC) standard CSW. Detta är en av grundbultarna i Inspire-direktivet, som kräver att alla myndigheter med informationsansvar för geodata gör dem tillgängliga på nätet och använder OGC:s standarder.  

Även om Inspire-direktivet är ett EU-direktiv har det fått stort inflytande i länder utanför Europa, förmodligen därför att det inte finns något motsvarande initiativ med lika stor spridning.  Som ett tecken på det kallade amerikanen Tom Probert från PBBI, som presenterade MapInfo v.10 på användarkonferensen, metadatasökmotorn för en Inspire-katalog.

I Sverige har Lantmäteriet samordningsansvar för införandet av Inspire-direktivet. Lantmäteriets egen sökmotor för metadata Geodataportalen ska göra det möjligt att söka, titta på och ladda ned geodata från olika källor.

– Lantmäteriet har nyligen testkört tjänsten, men den fungerade förstås inte, säger Henry Fosselius en smula skadeglatt.

Tjänster i molnet

Metadata och Inspire-direktivet belyser inte bara nya trender på geodataområdet, de är också exempel på en bred strömning inom IT som pågått en längre tid. Mer och mer verksamhetskritisk data lagras på externa servrar, vilket lägger över ansvaret för underhåll och tillgång på data på tredje part. Detta är i och för sig inget nytt, påpekade Tom Probert som påminde om att de flesta av oss numera sköter våra bankärenden via krypterade webbtjänster och det är också ett exempel på en extern serverlösning.

PBBI har nyligen inlett ett samarbete med Salesforce.com, ett omsusat San Fransisco-baserat CRM-företag som sägs ha gått i bräschen för externa serverlösningar. Redan för fem år sedan förutsåg de att CD-skivor skulle förpassas till historiens skräpkammare. Ironiskt nog delades demoversionen av MapInfo v.10.5 ut på konferensen i form av en CD.

En vidareutveckling av serverbaserade lösningar är SaaS (Software as a Service) eller tjänster i molnet, där man inte längre äger sin mjukvara utan abonnerar på såväl drift som applikationer. Jenny Carlstedt på Sweco Position AB berättade om hur man räknar ut den ekonomiska vinsten av att använda SaaS.

Sveriges tredje stad - Södertörn

Många av MapInfos kunder, som framför allt är kommuner, ser PBBI och konkurrenterna ESRI, Intergraph med flera inte bara som goda GIS-representanter utan kanske främst som IT-företag. Därför innehöll konferensprogrammet också en del allmänna IT-teman. En presentation handlade till exempel om varför Falkenberg utsågs till Sveriges IT-kommun 2009. Föredragshållaren Thorbjörn Larsson pekade på fördelarna med outsourcing som en nyckel till framgång. Falkenberg har inte längre någon egen IT-avdelning. Även kommunens baskartabas och webkartor för intranätet och internet är outsourcade.

En annan presentation med GIS som huvudtema handlade om samarbetet mellan åtta kommuner i Södertörn söder om Stockholm. Kommunerna planerar att handla upp en gemensam GIS-plattform. Södertörns GeoData (SGD) kallas projektet.

Med en befolkning på runt 450 000 är de kommuner som ingår i samarbetet tillsammans långt större än Sveriges tredje stad Malmö. Bakgrunden till SGD-projektet är att kommunerna Botkyrka, Nykvarn, Nynäshamn, Haninge, Huddinge, Salem, Södertälje och Tyresö inte har råd att var och en för sig tillhandahålla den spetskompetens som krävs för att hålla sig ajour med den snabba utveckling som sker inom GIS i dag.

Undermarksinformation

Andra ämnen som togs upp under användarkonferensen var översvämningsanalyser och ISM som är en tjänstebaserad miljö där GIS, CAD och webbtjänster samverkar.  

Hur man ska hantera och bearbeta undermarksinformation om jordlager, bergarter och grundvatten så att de placeras rätt inte bara i plan utan även vertikalt, var föremål för två föredrag. Två nya moduler från MapInfo, Discover och Discover 3D, underlättar modellering och presentation av sådana data. Undermarksdata kan också vara ritningar av fjärrvärmekulverter och alla typer av ledningar. Cartesia har tagit fram en ny tjänst kallad 3D GIS, som tack vare Lantmäteriets nya höjdmodell presenterar sådan undermarksdata. Också här är poängen att visa var ledningarna befinner sig både horisontellt och vertikalt. 

Snyggare kartor

I MapInfo 10.5 kommer alla kunder att få tillgång till Bings kartor, vare sig de vill det eller ej. Den nya versionen ska också göra det lättare att skapa snyggare kartor. En ny utseendemässig förbättring är ”translucency”, genomsiktliga kartor. Det är satellitbilder som genomgått en form av utsuddningsprocess som gör så att de bakomliggande kartlagren också syns. Vad som är karta och satellitbild blir då inte lätt att se, det är en sammanblandning av båda där man tagit det bästa från två världar.

– Jag gillar det, man får med en del av bakgrunden, sade Tom Probert som menar att den här typen av lagergenomsiktlighet (”layer translucency”) efterfrågats av många kunder.

Efter sin presentation hastade Tom Probert, Henry Fosselius och deras engelska kolleger, vidare till Danmark och Finland. MapInfo används av en majoritet av svenska kommuner, men störst genomslag i Norden har programmet i Finland där 350 av 375 kommuner är kunder.  I Danmark har MapInfo en marknadsandel på 63 av 98 kommuner.