Att havet tycks skifta i färg är ingen synvilla, färgen avslöjar kloforyllhalten i havet som i sin tur är avgörande för mängden fytoplankton. Fytoplankton är det första steget i näringskedjan och därför av stor betydelse för livet på jorden.
Med alltmer sofistikerade analysmodeller kan man i dag bara genom att mäta skiftningarna i havets färger sluta sig till vilken sorts plankton som är vanligt förekommande och även på ett tidigt stadium förutse utbrott av algblomningar.
Nyligen har franska rymdstyrelsen CNES lanserat programmet « Couleur de l’eau » (Vattnets färg) som syftar till att studera havets färger eller havets « andning » från satellit. CNES har även planer på att skicka upp en geostationär satellit med ett instrument speciellt framtaget för att analysera havets färger från 36 000 kilometers höjd.
Bilden ovan visar stora mattor av mikroskopiska bioorganismer, plankton, i nästan självlysande färger utanför Irlands kust. Denna typ av plankton producerar hälften av syret på jorden och spelar också en viktig roll för klimatets balans : även om den bara representerar 0,5 procent av jordens vegetation, så fångar den upp 45 procent av koldioxiden från fotosyntesen. Intresset av att studera dessa encelliga organismer hänger samman med att det tycks som om de har minskat i omfattning utan att man vet varför.