Nu ska Stockholms västra trafikpulsåder, E18, som idag skär genom tättbebyggda bostadsområden på Järvafältet, byggas om för att bli både effektivare, säkrare och miljövänligare. Samtidigt öppnar den nya vägen för en regional expansion, då den möjliggör exploateringar för de berörda kommunerna. Hela projektet planeras vara slutfört 2015 till en kostnad om totalt 4 miljarder.
E18, Hjulstavägen, är Stockholms västra infart och trafikeras av cirka 50 000 fordon per dygn. Vägen var dock inte planerad att vara så tungt trafikerad, då den ursprungligen var avsedd för lokaltrafik till stadsdelarna Tensta och Rinkeby. Redan när bostadsområdena i västra Järva planerades på 1960-talet fanns därför planer på en motorväg på Järvafältet, men av olika skäl förverkligades aldrig den.
Trafiken separeras
Men i takt med att Stockholmsregionen expanderat i såväl invånarantal som trafikintensitet har det ställts allt högre krav på en utveckling av infrastrukturen i området.
E18, Hjulstavägen löper nämligen igenom ett mycket expansivt område. Här trängs pendlare, tung trafik och lokal trafik på samma väg genom ett tättbebyggt område med därtill många arbetsplatser. Detta har gett upphov till såväl bristande framkomlighet som höga olyckstal på det aktuella vägavsnittet. Dagens många olyckor inträffar oftast i de korsningar där lokalvägar ansluter till E18.
- Med den nya vägen separeras genomfartstrafik från lokaltrafik i och med att korsningarna blir planskilda i de sex nya trafikplatserna, säger Eva Nordberg, projektchef på Trafikverket och fortsätter.
- Gamla E18, Enköpingsvägen mellan Rissne och trafikplats Järvakrog vid E4:an, kommer att byggas om till stadsgata och övergå i kommunal ägo i Solna respektive Sundbybergs regi. Här försvinner då den tunga trafiken.
Barriäreffekt byggs bort
Bostadsområdena kring E18 och Kymlingelänken är kraftigt bullerstörda och dessutom skapar dagens E18 en barriäreffekt mellan bostadsområden och naturmark. Vid Tensta och Rinkeby ska nya E18 därför ledas genom betongtunnlar. Varje tunnel är 300 meter lång och överdäckningarna kopplar samman Järvafältet med bostadsområdena. På överdäckningarna planeras det att byggas bostäder. Det blir även en del nya passager under vägen som ersätter dagens smala tunnlar.
- Det gör att naturen blir mer tillgänglig för de som bor runtomkring, säger Martin Larsson, ekolog på Vägverket.
Miljöhänsyn
Projektet tar stor hänsyn till miljön, då Järvafältet har stor betydelse som friluftsområde, men också som livsmiljö för många växt- och djurarter. Allt vägdagvatten kommer därför att renas innan det släpps vidare till vattendragen i området. Igelbäcken som slingrar sig genom Järvafältet har letts om under byggtiden och får sedan en ny skräddarsydd bäckfåra när vägbygget är färdigt.
Bullernivåerna kommer att minska, både för de boende längs vägen och de som rekreerar på Järvafältet. Det här tack vare att E18 kommer att gå längre ifrån bostadshusen. Dessutom kommer bullerskydd att byggas kring båda sidor efter stora delar av vägen.
Gravfynd
Som brukligt är inför större vägbyggen genomfördes även här arkeologiska arbeten innan bygget inleddes mars 2009. Den nya vägen går i områden där det finns en hel del fornlämningar. Bland annat så hittades här lämningar av hus från järnåldern och medeltiden, men också gravfynd från vikingatiden
Schaktning och förstärkning
Under byggtiden kommer det oundvikligen uppstå en del störningar för både närboende och trafikanter. Det handlar bland annat om buller och vibrationer i samband med t.ex. pålningsarbeten och bergschakt. Bygget är planerat att pågå under sex år och det är många arbetsmoment som ska utföras, längs den totalt åtta kilometer långa sträckan som då också innefattar lokalgator.
- Vi ska i princip bygga en ny väg på den gamla vägen och det är en del dåliga markförhållanden som vi behöver göra förstärkningsåtgärder på, säger Eva Nordberg och meddelar att bygget i höst nu kommer i gång rejält med framförallt brobyggen, jord- och bergterrasseringsarbeten och markförstärkningar. Under sommaren påbörjades bl.a. bygget av trafikplats Rinkeby, broar över Igelbäcken samt överdäckningar vid Hjulsta.
- I slutet av året är vi igång längs hela sträckan, avslutar Eva Nordberg.