De hårt pressade flygbolagen får respit med att betala in flygplatsavgifter i upp till tre månader, efter ett beslut av Transportstyrelsen. Totalt betalas det in cirka 250 miljoner kronor i sådana avgifter varje månad i Sverige.
På en pressträff i dag påminde näringsminister Maud Olofsson också om möjligheten för bolagen att få anstånd med att betala in arbetsgivaravgifter och andra personalskatter för 2009. Detta enligt samma modell som användes för att ge företag respit under finanskrisen. De bolag som inte använde den möjligheten under, som högst två månader, 2009 kan göra det nu.
-Det kommer att lätta på trycket, säger näringsminister Maud Olofsson (C) på en pressträff.
Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är det inte givet att flygbranschen behöver statligt stöd.
-Jag tycker mig se en återkommande tendens att verksamheter och olika branscher som går bra tycker att vinsterna från det ska hamna i egen ficka eller hos ägarna. Men de har väldigt kortsiktig uthållighet kring likviditet och soliditet när det blir litet sämre tider.
-Jag vill inte frammana ett system där de goda dagarna hamnar i den egna fickan och de dåliga dagarna täcks av skattebetalarna. Därför är min utgångspunkt att vara utomordentligt försiktig, sade Reinfeldt.
Enligt Maud Olofsson fortsätter regeringen dialogen inom EU för att undersöka möjligheterna för hur flyget kan stödjas, bland annat för att få EU att öppna för anstånd med flygplatsavgifter i hela unionen för den tid som vulkanaskan har orsakat kaos på flygplatserna.
Svenska bolag betalar ungefär 125 miljoner kronor i månaden i avgifter i andra EU-länder.
De lättnader som erbjuds flygbranschen är ett sätt att lösa de akuta problemen med likviditet.
Att regeringen har upplyst flygbranschen om att de kan få anstånd med att betala in moms och sociala avgifter, enligt de regler som infördes för att mildra problemen under finanskrisen, gör att de slipper utgifter på flera miljoner kronor per dag, enligt uppskattningar från näringsdepartementet.
-Vi har bara informerat dem om att de kan använda sig av den möjligheten, säger Leif Zetterberg, statssekreterare hos infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).
Han konstaterar att flygbolagen inte visste att de kunde använda sig av det.
(TT)