Japan skjuter upp fyra satelliter

En japansk bärraket sköt under natten mellan onsdag och torsdag upp fyra satelliter, uppger den japanska rymdmyndigheten Jaxa.

Uppskjutningen gick som planerat. En av satelliterna är en fjärranalyssatellit tillhörande projektet GCOM 8 (Global Change Observation Mission). Satelliten ska mäta vattnets cykel på jorden.  Dessutom sköts två mindre satelliter upp och den sydkoreanska satelliten Ariran-3.

Enligt experter kan den japanska rymdindustrin nu ha vunnit tillbaka en del av sitt internationella förtroende, som naggats i kanten av två misslyckade uppskjutningar, en i slutet av 90-talet och en annan 2003.

Som en följd av det bröt USA ett kontrakt med Japan. Enligt det skulle Japan få skjuta upp flera amerikanska rymdfarkosten. 

På senare år har dock Japan genomfört 15 framgångsrika uppskjutningar i följd. Men det finns en annan faktor som gör att det internationella intresset för Japans raketuppskjutningar är fortsatt svalt: de är så dyra, 20-30 procent dyrare än i andra länder med motsvarande kapacicet.