Fyra projekt tävlar om Stora Samhällsbyggarpriset

Bromma Blocks, ett av de nominerade bidragen. Foto: Christer Carlsson

Det är dags igen att dela ut Stora Samhällsbyggarpriset. I år är det sjätte gången och priset går enligt stadgarna till "ett byggnadsverk eller en anläggning av hög kvalitet, tillkommen genom en föredömlig samverkan mellan de olika aktörerna i samhällsbyggnadsprocessen”. Fyra projekt har nu nominerats.

Ett 30-talet projekt hade i år anmälts för att utvärderas av Stora Samhällsbyggarprisets jury. Enligt juryn var valet svårt eftersom flera av de anmälda projekten har just de kvaliteter som tävlingen premierar.

De fyra nominerade projekten för 2011 är:

Projekt 50-11 i Skåne. Trafikverket uppgraderade 50 stationer i Skåne, ett pilotprojekt för industriellt tänkande och digital upphandling.

Bromma Blocks i Stockholm. KF Fastigheter har byggt en ny handelsplats på det gamla flygplatsområdet i Bromma.

Citytunneln i Skåne. Trafikverkets tunnelbygge bildar en järnvägsförbindelse på sammanlagt 1,7 mil. Sex kilometer är själva tunneln under centrala Malmö.

Den nya akut- och infektionsbyggnaden på MAS, Malmö allmänna sjukhus, i Malmö. Regionservice inom Skånes landsting har låtit bygga ett hus med cylindrisk form och med hög prestanda för patienternas bästa.

Vinnaren av priset 2011 kommer att koras under kvällsprogrammet på Samhällsbyggardagen.