Trafikverket förändrar organisationen

Caroline Ottosson, ny chef för verksamhetsområde Trafikledning på Trafikverket.

Nu tas nästa steg i Trafikverkets höjda prioritet av utvecklingen för att säkra trafiken på väg och järnväg. Detta genom att bilda två nya verksamhetsområden; Trafikledning och Underhåll.

Generaldirektör Gunnar Malm har utsett Caroline Ottosson som chef för verksamhetsområde Trafikledning och Jan Pettersson som chef för verksamhetsområde Underhåll. Båda tillträder sina nya befattningar 1 oktober.

– Caroline Ottosson som nu kommer att ansvara för Trafikledning kommer att ha många stora och svåra utmaningar i att bland annat anpassa informationen på ett bra sätt till trafikanter och tågresenärer. Jan Pettersson, chef för Underhåll, har lång erfarenhet av drift och underhållsfrågor från vägsidan. En erfarenhet som han nu tar med sig när han även får motsvarande uppgifter inom järnväg.  De är två ledare som visat resultat och som nu får nya utmaningar inom Trafikverket, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Verksamhetsområde Trafikledning ansvarar för att de befintliga väg- och järnvägssystemen används på ett säkert och effektivt sätt. Trafikledning övervakar och leder trafiken på väg och järnvägar, och levererar, tillsammans med olika samarbetspartners, trafikslagsövergripande trafikinformation samt styr och avropar avhjälpande underhåll som görs akut i anläggningen.

Verksamhetsområde Underhåll ansvarar för att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet. Underhåll levererar i samverkan med Trafikledning en säker och tillgänglig anläggning. Ansvarar för att uppnå kostnadseffektivitet och kvalitet genom att optimera förebyggande mot avhjälpande underhåll. Är infrastrukturförvaltare för järnvägssystemet enligt Järnvägslagen. Verksamhetsområdet ska också säkerställa en väl fungerande leverantörsmarknad i samarbete med anläggningsbranschen.