SAS tillväxt var något lägre under det första kvartalet jämfört det andra halvåret 2010, vilket helt förklaras av säsongseffekter. Det säger SAS vd Rickard Gustafson i till Nyhetsbyrån Direkt efter tisdagens rapportpresentation.
– Det är cykliskt. Det första kvartalet är alltid trafikmässigt svagare än vad det tredje och fjärde kvartalet är. En viktig komponent av våra kunder är affärsresandet och det tar inte full fart förrän en bra bit efter trettonhelgen och en bit in i januari, förklarar Rickard Gustafson.
SAS räknar med att trafiktillväxten blir högre under första halvåret och speciellt på USA-linjerna, men även på inrikes- och intraskandinaviska linjer och enligt vd:n är det andra kvartalet alltid något starkare än det första kvartalet.
– Vi ser en fortsatt ökad kapacitet och om vi tar till exempel USA-delen satte vi in en ny linje i mars. Vi flyger numera direkt mellan Oslo-New York och naturligtvis har det en positiv påverkan på kapaciteten, konstaterar Rickard Gustafson.
Vidare sade han att SAS sett en ökning av bokningarna i business class. Han påpekar dock att det är små rörelser och vill itne tala om några trender.
SAS tar marknadsandelar på den norska inrikesmarknaden men inte i några stora tal.
– Det viktiga är att förstå historiken där vi gick ifrån att ha nästa hela marknaden för ett antal år sen. Vi fick en stark konkurrent i egenskap av Norwegian som år efter år har tagit marknadsandelar. Nu har det stabiliserats. Vi har cirka 50 procent av marknaden och vi ser nu att vi inte backar mer utan att vi snarare tar marknadsandelar, men i väldigt små tal, vi talar tiondelar, säger Rickard Gustafson.
– Det är ett trendskifte, vi har stannat upp och nu går vi åt det andra hållet för första gången på många år.
SAS ser fortsatt prispress men har inga ambitioner att genomföra prissänkningar.
– Prispressen finns på marknaden och det är något vi måste förhålla oss till. Det betyder att vi måste jobba än hårdare med vårt erbjudande för att försöka motverka den, säger Rickard Gustafson.
Han säger till exempel att det handlar om att kunden ska känna att det är en viktig balans mellan pris och kvalitet. Bland annat gör SAS ytterligare investeringar för att förbättra punktligheten.
Bolaget har för tillfället inga planer att införa ytterligare bränsletillägg. Enligt Rickard Gustafson har SAS höjt bränsletillägget vid två omgångar på inrikes, intraskandinaviska och europa-trafik och i början av april infördes också en justering på SAS interkontinentala-trafik på 15 euro.
Han anser dock att det är för tidigt att sia om bränsletillägg och bränslesäkring kompenserat för det högre bränslepriset
– Vi följer noga vilken effekt det här får. Än så länge är det lite för tidigt att dra några slutsatser, var sig åt det ena eller andra hållet. De har inte funnits särskilt länge och många bokningar sker ganska lång i förväg så de är inte omfattade av de här, bedömer Rickard Gustafson.
SAS har under det första kvartalet varken blivit mer eller mindre oroad över situationen i Spanair. Rickard Gustafson poängterar dock att de högre bränslekostnaderna även väntas ha påverkat Spanair, vilket gör deras finansiella situation än mer ansträngd.
I rapporten för det första kvartalet skriver SAS att i händelse av en konkurs i Spanair är SAS totala exponering 1,8 miljarder kronor, men med en begränsad negativ likviditetseffekt på 200-300 miljoner kronor.
(Nyhetsbyrån Direkt)