Forskare från DTU Space i Danmark har en nyckelroll i den storskaliga mätningen av Arktis istäcke, en inmätning som ska säkra att satelliten CryoSat mäter tjockleken på jordens istäcke på ett korrekt sätt.
Fem medarbetare från DTU Space, Danmarks Tekniska Universitet, deltar i ett omfattande program för mätningar av istjockleken i Grönland, Kanada, Svalbard och i arktiska farvatten. Mätningen är den största i sitt slag och forskare från andra europeiska länder och Nasa deltar också i den.
Man har länge karterat istäckets areal från rymden. Det speciella med CryoSat är att satellitens viktigaste instrument kan mäta avståndet mellan sig själv och istäckets högsta punkt med hög noggrannhet. På så sätt kan man följa upp hur tjockleken på isen förändras över tid. Det är avgörande kunskap för forskare när de ska försöka förstå klimatförändringarna nu och i framtiden.
Forskare från DTU Space har en nyckelroll i kampanjen eftersom de flyger med ett radarinstrument på ett specialutrustat Twin Otter-flygplan som liknar CryoSats huvudinstrument.
- Även för en garvad expeditionsledare är denna kampanj speciell. Blotta storleken på kampanjen är utmanande, men i slutändan kommer vi att belönas för våra ansträngningar.
CryoSat sköts upp i rymden i april 2010. Satelliten kretsar kring jorden på cirka 700 kilometers höjd. CryoSats radar kan se genom moln och dimma och kan alltså leverera mätningar av förändringar i istäckets tjocklek oavsett väderförhållanden.