Kommunen får rätt om Bergs oljehamn i Nacka

Bild: Nacka kommun

Arbetet med att bygga en levande stadsdel med 2000 bostäder vid Bergs oljehamn fortsätter. Nu har också hovrätten bekräftat att Nacka kommuns uppsägning av Statoils oljedepåverksamhet vid Bergs gård är korrekt.

Kommunen som äger marken vill bygga bostäder på platsen och har därför sagt upp oljebolaget Statoil. Statoil som vill ha kvar hamnen har motsatt sig uppsägningen och överklagat den i flera instanser. Nu ger också Svea hovrätt kommunen rätt, uppsägningen har skett i rätt tid och på rätt sätt.

Bergs gård är beläget vid Stockholms inlopp där Nacka stad växer fram. Omvandlingen av Bergs gård till en levande stadsdel är en viktig del av Nackas stadsutveckling. Kommunen menar att olja hanteras bäst långt från människor och inte i en stad. Nacka kommun sade 2013 upp ett tomträttsavtal avseende Bergs Gård på västra Sicklaön, där Statoil i dag bedriver en oljedepå. Statoil har inlett två processer för att ogiltigförklara uppsägningen.

Den formella tvisten handlar om att Statoil hävdar att uppsägningen inte skedde i rätt tid, det vill säga just på nyårsaftonen 2013. Denna tvist har prövats i flertalet instanser och alltså nu också av Svea hovrätt. Frågan om kommunen har skäl för sin uppsägning (klandertalan) är inte avgjord. Handläggningen av målet pågår i Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.