Apple bygger förarlös bil

Foto: Adam Knight

Apples ingenjörer i "Special project group" jobbar i hemlighet med en självgående, förarlös bil, enligt tidningen The Guardian.

Apple bygger en självkörande bil i Silicon Valley i USA och letar efter platser där de kan vägtesta den, enligt The Guardian som har tagit del av dokument från företaget.

I maj ska ingenjörer från Apple ha träffat företrädare för Momentum Station, en gigantisk anläggning som är stängd för allmänheten och bevakas av militären. Området - en tidigare marinbas utanför San Francisco - används bland annat för tester av förarlösa bilar.

Förarlös bilMercedes-Benz och Honda har använt basen för test av självkörande bilar och nu verkar Apple vilja göra detsamma.

"Vi skulle vilja få en bild av tillgängligheten av området och hur vi skulle behöva koordinera med de andra parterna som använder det", skriver Apples ingenjör Frank Fearon i korrespondens som The Guardian tagit del av.

Apple har avböjt att kommentera uppgifterna till tidningen.

Project TitanFöretaget har länge ryktats jobba med en eldriven, förarlös bil under kodnamnet Project Titan. I maj sa vice vd:n Jeff Williams att de "undersökte många olika marknader där vi tror att vi kan göra en stor skillnad", skriver tidningen.

Google, Tesla, Volkswagen och flera andra biltillverkare har tillstånd att provköra förarlösa bilar på allmänna vägar i Kalifornien. Men sådana tester kan avslöja tekniska detaljer, något notoriskt hemlighetsfulla Apple troligen vill undvika.

(TT)