MTR tar upp konkurrensen med SJ

MTR Express nya tåg, Stadler Flirt Nordic, som ska trafikera sträckan Stockholm-Göteborg, är utformat för att passa nordiska vinterförhållanden. Modellen har vintertestats i Finland och Norge och även i en specialbyggd klimattunnel i Österrike. Tågen tillverkas i Schweiz av Stadler. Bild: MTR Express
MTR Express nya tåg, Stadler Flirt Nordic, som ska trafikera sträckan Stockholm-Göteborg, är utformat för att passa nordiska vinterförhållanden. Modellen har vintertestats i Finland och Norge och även i en specialbyggd klimattunnel i Österrike. Tågen tillverkas i Schweiz av Stadler. Bild: MTR Express

Nästa år blir det trångt på spåren på sträckan Stockholm-Göteborg då den Hong Kong-baserade tågoperatören MTR börjar konkurrera med SJ om resenärernas gunst, med bland annat biljettpriset som starkt säljargument. Om satsningen faller väl ut kan MTR, som idag driver tunnelbanetrafiken i Stockholm, börja trafikera fler linjer i Sverige.

Sedan persontrafiken på järnvägen avreglerades 2010 har ett flertal tågoperatörer både ansökt om och börjat driva tågtrafik mellan landets två största städer, den mest attraktiva sträckan i landet för dem.

Sedan tre år tillbaka kör Skandinaviska Jernbanors Blå Tåget sträckan Stockholm-Göteborg, men de tävlar varken om att vara billigast eller snabbast, utan har nischat in sig på paketlösningar, ofta kombinerat med hotell, där tågresan är en hel upplevelse i klassiska vagnar med restaurangvagn med vita dukar.

Kastat in handduken
Ett annat tågbolag, svenskägda Citytåg ansökte också om att köra sträckan Stockholm-Göteborg i höst, till konkurrensmässigt låga priser, men har nu kastat in handduken innan trafikstart och sålt hela verksamheten till Skandinaviska Jernbanor. Kvar är MTR Express, den nybildade svenska tågdivisionen i MTR-koncernen, som kommer att köra med nya tåg, tillverkade av schweiziska Stadler.

– Vi jobbar nu för fullt med att få allt i ordning tills vi börjar köra tågen i mars. Vår ambition är att släppa biljetterna i december, säger Mikael Hallberg, kommersiell chef på MTR Express.

På frågan om biljetterna kommer att bli billigare än SJ:s svarar han att de kommer att erbjuda marknaden ett bättre pris.

MTR planerar att köra 90 avgångar i veckan på sträckan.

Korta ledtider
Utmaningarna för en uppstickare som MTR Express är många.

– Det handlar dels om att gå in på en avreglerad marknad, dels att ordna med alltifrån uppställningshall och verkstadskapacitet till att se till att få rätt tider i tidtabellen, säger Mikael Hallberg.

Vad som framför allt sätter tidspress på bolaget är leveranserna av de nya tågen.

– Det är tufft att hinna med allt, att specificera fordonen, skapa anpassningar och producera dem. Vi tecknade den sista oktober 2013 kontraktet med Stadler och de första tågen levereras sista oktober 2014 medan de sista tågen kommer i slutet av juni 2015. Det är ledtider som man inte är van vid i den här branschen, framhåller Mikael Hallberg, som tidigare varit chef för SJ:s snabbtågsdivision.

MTR har köpt in sex femvagnars tåg från Stadler av typen Flirt Nordic. Det är ett moduluppbyggt tåg som först togs i trafik i Schweiz 2004. Toppfarten är 200 kilometer i timmen. 

 Överraskning
Stadler-tågen får karrosser av aluminium och är enligt Hallberg ”väldigt miljövänliga” med låg energiförbrukning. När tågen rullar ut i trafiken väntar någon form av överraskning, som Mikael Hallberg inte avslöjar.

– Vi går inte ut med det än.

MTR:s tåg kommer dock att köra på lite längre tid än SJ, som i sin nya snabbtågsatsning kommer att köra sträckan Stockholm-Göteborg på exakt tre timmar.

– Huvudanledningen till att de snabbar upp sina tåg är att de stannar färre gånger, säger Mikael Hallberg.

Ombordupplevelsen
Han tror att kunderna trots allt är mer benägna att hoppa på MTR Express på grund av bolagets ”leveranssäkerhet” eller ”kundlöfte”, något som de kan leva upp till genom att köra med nya fordon.

– Sen jobbar MTR oerhört mycket med produktkvalitet, där ombordupplevelsen har stor betydelse.

Om MTR Express kommer att köra fler linjer i Sverige får framtiden utvisa.

– Det ligger i planerna att växa på några linjer till, men först måste vi lyckas på sträckan Stockholm-Göteborg. Vi måste visa på tillväxt på den sträckan innan vi börjar fundera på nästa steg.

MTR har investerat 700 miljoner kronor i MTR Express, som när tågen börjar rulla successivt kommer att rampa upp verksamheten till ett 70-tal medarbetare.