Internationell tunnelmässa tog plats i Bologna

TBM-borrarna har fullt upp, i synnerhet i Europas alpregioner med omnejd. Här är Herrenknechts TBM som borrat Sparvotunneln i norra Italen. Foto: Herrenknecht
TBM-borrarna har fullt upp, i synnerhet i Europas alpregioner med omnejd. Här är Herrenknechts TBM som borrat Sparvotunneln i norra Italen. Foto: Herrenknecht

Branschmässan Expotunnel arrangerades i italienska Bologna. Det är en internationell mötesplats för infrastruktursektorn i allmänhet och tunnel- och bergbranschen i synnerhet.

Expotunnel kan ses som ett fascinerande skyltfönster om allt mellan tunneldrivning, borrning, gruvdrift, underjordiska konstruktioner och forskning. Bologna Fiera hade organiserat mässan i samarbete med italienska Tunnelling Society, som ägnade ett helt seminarium för att belysa hållbar utvecklingspotential inom tunneldrivning. 

Rundabordssamtal

Det var många brännande frågor som togs upp i samband med Expotunnel och dess inledande konferens redan under arrangemangets första dag. Månghövdade delegationer från Brasilien, Nordafrika och Ryssland deltog i ett rundabordssamtal under mottot "Investeringar och storskaliga byggprojekt i Italien och i världen". Det var en exklusiv sammankomst tillägnad åt journalister, industriföreträdare och branschfolk, som hade kommit för att presentera en fördjupad bild om sina hemmamarknader.

Tunnelbyggen och snabbtåg

Tunnelbyggen och snabbtåg hör ihop framförallt i södra Europa. Frågan är dock hur dessa dyra projekt kan förverkligas under den pågående lågkonjunkturen i denna del av Europa.

En snabbare förbindelse mellan Spanien och Frankrike genom Pyrenéerna har länge planerats. Där anses långa tunnlar på stort djup ha en viktig funktion när det gäller att skona bergtrakternas unika flora och fauna.

- Under den ekonomiska krisen har Italien hamnat på efterkälken när det gäller utbyggnad av infrastruktur, sade chefen för landets näringslivsförbund, Squinzi. Ett annat problem är enligt honom byråkratin, som försvårar och fördröjer otaliga nödvändiga projekt. Chefen för det italienska järnvägsbolaget SF, Mauro Moretti, försökte dock dämpa kritiken mot regeringen.

– Vi får inte blanda ihop Italien med Spanien eller Frankrike när det gäller att bedöma nödvändigheten av vidare utbyggnad av snabbtågssträckor. Det gäller oavsett om de dras under eller ovan jord, konstaterade Moretti.

Terrängen är avgörande och måste bedömas från fall till fall. För Italiens del gäller det enligt Moretti att förbättra kvaliteten på järnvägen.

 - Vi har redan ett betydligt bättre och mera komplett säkerhetssystem än till exempel Kina. Det finns de som till och med demonstrerar och kräver en snabbtågslinje mellan Rom och Pescara. Den sistnämnda staden har 100 000 invånare. Vi måste hushålla bättre med våra finansiella resurser och rikta fokus på internationella projekt som gynnar även oss. Dit hör exempelvis en snabb förbindelse mellan Östersjön och Adriatiska havet genom baltiska länder och Polen, sade Mauro Moretti, under en paneldiskussion.

Utställningsområden

Förutom redogörelse av nya projekt presenterades innovativ utrustning inom berg och tunnelsegmentet på Expotunnels utställningsområde som fanns såväl på utomhusområdet som inne i mässhallarna.

Kaeser presenterade senaste serien av dieseldrivna Mobilair-byggkompressorer för tunnelbyggen och vattenskydd. Dessa är enligt tillverkaren både ekonomiska och mångsidiga: De används t.ex. för att säkerställa tryckluftsförsörjningen i Gotthard-bastunneln eller när tryckluftslänsar snabbt skall läggas vid sanering av vattendrag efter oljeutsläpp.

Herrenknecht om aktuella projekt

Tysk- österrikiska Herrenknecht AG, en av världens ledande tillverkare av TBM:er. (Tunnel Boring Machine), informerade om koncernens nya tunnelprojekt, däribland om byggandet av Roms nya tunnelbanelinje. Roms tunnelbana har än så länge bara två linjer: Metro A (röd) och metro B (blå). Dessa linjer korsar varandra på centralstationen Termini. Fler och längre tunnelbanelinjer är under uppbyggnad. En av dessa är den gröna C-linjen, med byggstart om två år.

TBM-tekniken vida spridd  

TBM-borrar har används i en mänd olika internationella projekt, det nyligen  avslutade borrprojektet i Hallandsås, är ett aktuellt svenskt exempel. Även den nyligen färdigdrivna turkiska järnvägstunneln under Bosporen har drivits ut med hjälp av TBM-teknik.

Maskinutrustningen för TBM:er vilar på ett antal hydraulmanövrerade "fötter" som gör att hela tunneldrivningsmaskineriet kan förflyttas. Längst fram sitter den roterande borrkronan, som har samma diameter som den slutliga tunnelprofilen. Borrkronan roteras för att diskarna ska kunna penetrera och krossa bergytan. Resten av maskinen står helt still. Diskarna tvingas därvid att rulla tryckande med stor kraft mot bergväggen. Berget krossas av diskarna i flagor som faller ner nedanför borrhuvudet och förs till maskinens bakre ände via transportband som löper igenom hela maskinen, där det krossade berget sedan kan lastas på vagnar som körs ut ur tunneln.

Pålning

På Bolognas mässa ställdes ut även en mängd ny utrustning för pålning.  Metoden används i samband med byggnad av hus, tunnlar, vägar, järnvägar, broar och andra anläggningsarbeten för att överföra last från ovanliggande konstruktion förbi lösa jordlager ned till bärkraftiga jordar eller berg. Vid en pålgrundläggning slås pålar av trä, järn eller betong med en pålkran i marken, till ett fast underlag, till exempel berg. På detta vis erhålls en stabil undergrund för ett fundament och för en framtida byggnad.

Amerikanska MAIT deltog med nya tekniskt uppdaterade pålningsmaskiner. Företaget har utvecklat utrustning för borrning och anläggningsindustri. Det rörde sig om maskiner som kan användas året om.  På utställningen utomhus stod företagets senaste produkt, Baby Drill.

MAIT tillverkar, enligt representanten på Expotunnel, dock betydligt större riggar som kan användas beroende på typ av byggnation, markens egna förutsättningar och bärförmåga, samt olika hänsyn till omgivningen.

Jetinjektering

Pålningsutrustning kan också användas vid jetinjektering då en specialborrstång körs ner till önskat djup och via rotation sprutar in en cementlösning i omgivande jord. Pelarnas diameter varierar beroende på jordarten och

utförandet, diametern kan bli allt från 0,4–1,5 m. Utförande kan också göras med vatten. Då sprutas vatten med högt tryck ut högre upp än cementsuspensionen för att skölja bort massorna. Jetinjektering har många användningsområden: grundförstärkning av befintliga byggnader, jordförstärkning av schaktväggar och tunneltak samt tätning av jordlager mot vattenströmning.

Brandsäkerhet

Om elden har spridit sig i en tunnel gäller det att släcka snabbt och effektivt innan rökutvecklingen gör släckningen omöligt. Därför har det Italienska företaget G.S.A. (Gruppo Servizi Associati) utvecklat ett extra högeffektivt fjärrstyrt släckningssystem.

- Den består av rörliga vattenprutande gondoler som kan installeras i tunnelns tak och som åker fram och tillbaka hängande i en räls, berättade företagets representant på mässan, Enrico Dri.

Under ett av tunnelmässans många seminarier berättade representanter för italienska järnvägen att de vill försäkra sig om att tåg med en brand ombord inte kör in i långa tunnlar. Därför utnyttjar de forskningsresultat från Linköpingsföretaget TST, Termisk Systemteknik, som arbetar med värmekameror och från FOI som är specialister på att tolka data från värmekameror och andra sensorer. RFI, den italienska motsvarigheten till svenska Banverket, har bett om svensk hjälp för att förebygga en eldkatastrof i tunnel. Förfrågan gick först till SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) som är specialister på brandutveckling. Systemet bygger på att tågen några kilometer före en tunnel passerar genom en portal eller minitunnel där värmekameror mäter tågets yttertemperatur. Mätdata skickas sedan in i ett system som larmar vid onormala avvikelser. Mätningarna genomförs i första hand på godståg, där inga passagerare slår larm om det börjat brinna inne i vagnarna.