De flesta delarna av Norra länken, trafiktunneln i norra Stockholm, är färdigbyggda och nu installeras ventilation, belysning, säkerhets- och övervakningssystem, informationstavlor och skyltar. Norra länken, sträcker sig mellan Tomteboda och Värtan och ansluter till E4 mot Uppsala vid Norrtull och Roslagsvägen vid Frescati. Projektet har löpt på bra och vissa delar av anläggningen kan till och med öppna i förtid.
I maj 2013 inleddes arbetet med att bygga rampbroar för att bredda Essingeleden i höjd med Karolinska universitetssjukhuset. Ett körfält tillkommer i sydlig respektive nordlig färdriktning. Arbetet beräknas pågå till 2015. Det är en stor utmaning att bedriva entreprenadarbeten parallellt med Essingeleden och att minimera störningar för bil- och tågtrafiken på en av Sveriges mest trafikerade sträckor.
Vid byggarbetsplatsen finns begränsade utrymmen för byggmaterial, vilket innebär en logistisk utmaning för de entreprenörer som är verksamma i etappen i höjd med Karlberg. De nya broarna, som bidrar till en ökad kapacitet på Essingeleden, sträcker sig bort till tunnelmynningarna vid den nya Solnabron.
- När de broarna står klara bidrar de till att ”sortera” trafiken i ett tidigare skede. Det innebär att trafik som färdas i riktning mot Uppsala och Värtahamnen styrs om redan på ett tidigt stadium. Det här bidrar till minskad trängsel. Hösten 2013 invigs den nya Solnabron, som ersätter den temporära träbro som använts i ett par år, säger Lars Lilja, projektchef för Norra länken.
Många parallella projekt vid Hagastaden
Vid etappen i anslutning till den nybyggda stadsdelen Hagastaden pågår också många parallella byggprojekt, bl.a. nya Karolinska sjukhuset och flera stora byggnationer på Karolinska institutet. Det ställer särskilt höga krav på samordning och en kontinuerlig dialog mellan byggherrarna. Stockholms stad genomför gatuomläggningar och NCC bygger ett stort kontorshus i direkt anslutning till Norra länken. Kontorshusets fasad är bara ett par centimeter från Norra länken, vilket innebär en utmaning vad gäller samordning av en mängd aktiviteter på mycket begränsade utrymmen.
Tunnelduk täckt med sprutbetong i tunnlarna
- Norra länkens tunnlar har klätts in med en duk som täcks med ett tio centimeter tjockt sprutbetongskikt. På så vis kommer inget inläckande vatten att droppa på körbanorna. Konstruktionen fungerar som ett paraply som leder vatten genom dräneringsleder vid sidan av tunneln, säger Lars Lilja.
Det här är en mer kostnadseffektiv lösning än den dräneringsmatta som använts i exempelvis Södra länken. Det ger bland annat en bättre driftskalkyl eftersom underhållsarbetet underlättas. Norra länken är det första stora svenska infrastrukturprojekt som har utformats på det här sättet.
Anpassade signalsystem
Skyltningen vid Roslagstullsrondellen har ändrats och signalsystemen har anpassats för att kunna synkroniseras med Norra länkens signalsystem. Just nu är tunnlarna vid Roslagstull stängda. I tunnlarna installeras nu ventilation, säkerhetssystem, belysning och övervakningssystem, även informationstavlor och skyltar sätts upp. När det invändiga installationsarbetet är klart inleds en fas då systemen samkörs innan hela Norra länken invigs.
Rondell blev trafikplats i Värtahamnen
I Värtahamnen planerade Trafikverket ursprungligen att bygga en ny trafikplats som en överliggande rondell vid Lidingövägen. Men sedan Stockholms stads planer för den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden började ta form, utökades planerna till att omfatta en ny mycket större trafikplats, med både en signalreglerad korsning och en cirkulationsplats samt en direktpåfart från hamnen. Den nya trafikplatsen behövs för att kunna hantera den ökade trafikmängden från den nya stadsdelen. Trafikplatsen avlastar dessutom Valhallavägen och Lidingövägen, som i dagsläget är hårt trafikerade.
Norra länkens tunnlar mynnar strax nordost om ryttarstadion och förbinds med Lidingövägen via den nya trafikplatsen. En ny påfart från E20 i Värtahamnen till trafikplatsen, ger en smidig förbindelse med Norra länken. En av Trafikverkets utmaningar i Värtahamnen är Fortums byggnation av ett kraftvärmeverk, som pågår parallellt.
Konstnärlig gestaltning av Billgren och Klum
Norra länkens underjordiska trafikplatser förses med konstnärlig gestaltning av bland annat Mattias Klum, Ernst Billgren och Pål Svensson. Utsmyckningens röda tråd är naturen i Nationalstadsparken. Varje trafikplats får en egen tydlig identitet, vilket underlättar orienteringen i tunnelsystemet. På så sätt ökar trafiksäkerheten. Vintern 2014/2015 öppnar sträckan Norrtull respektive Frescati och Värtan. I slutet av 2015 öppnar sträckan söderut mellan Norrtull och Tomteboda. 2017 öppnar sträckan norrut mellan Tomteboda och Norrtull. 2019 öppnar Värtabanans tunnel.
Fakta
Norra länken sträcker sig mellan Tomteboda och Värtan samt ansluter till E4 mot Uppsala vid Norrtull och Roslagsvägen vid Frescati. Trafikanläggningen byggs för att lösa Stockholmsregionens trafikproblem och få en bättre miljö i innerstaden. Norra länken behövs även för att kunna bygga de nya stadsdelarna Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden. Norra länken blir totalt 5 km, varav 4 km i tunnel.