Elbilsladdningsföretaget Virta expanderar på världsmarknaden

För att en elbil ska bli ett förnuftigt val för konsumenterna ska den kunna laddas behändigt också hemma. I enfamiljshus är det inget större problem, men värre är det i husbolagen med totalt miljoner invånare som bor i lägenhet. Foto: Creatuve Commons, kredit: Joenomias

Finländska elbilsladdningsföretaget Virta ( Ström på finska) expanderar på världsmarknaden. I slutet av september utnämndes företaget till bästa varumärke i energibranschen vid Charge Energy Branding, ett internationellt evenemang i Reykjavik, berättar Helsingforstidningen HBL.

Ett par veckor efter utmärkelsen blev tyska energigiganten Eon ny kund hos Virta, vilket innebär att företaget stiger upp som en verkligt stor aktör i den övergripande hanteringen av de offentliga laddningsstationerna i världen.

Även Fortum Charge & Drive är en betydande aktör i branschen. Det innebär att Finland sammantaget står i främsta ledet med teknik för laddningsinfrastruktur, trots att landet är på uppenbar u-landsnivå när det gäller elbilar och laddningsinfrastruktur.

– Vi var nära avtal med Eon redan för tre år sedan i Sverige, men sedan tog koncernens huvudkontor timeout. Nu återkom företaget. Det visar att man tror på vår teknik och kapacitet att hantera riktigt stora nätverk av laddningsstationer, säger Allan Ahlgren som ansvarar för den globala försäljningen på Virta.

Han har många skäl att mysa belåtet just nu, för alla kurvor pekar uppåt för elbilar. Antalet laddningsstationer i företagets nätverk närmar sig 20 000 i och med avtalet med Eon.

– Vi är en av de fem stora aktörerna i branschen i världen och har fördubblat vår omsättning sedan i fjol. När jag kom till bolaget för tre och ett halvt år sedan var vi fyra anställda. Nu är vi runt 70 och har verksamhet i ungefär 25 länder, även i Asien, säger Ahlgren, till HBL.