Toppmoderna liftar och ny infrastruktur till Himmelfjäll

Lift från Leitner

För en månad sedan annonserades byggstarten för den första etappen av det nya skidområdet, ett bygge värt 1,7 miljarder. Tillstånd, projektering och upphandlingar var klara och bandet kunde klippas av försvarsminister Peter Hultqvist. Fullt utbyggt kommer området att ha över 20 000 bäddar, ett 30-tal liftar och 50-talet nedfarter med tillhörande service.

Nu är en toppmodern ny kopplingsbar 6-stolslift och 6 släpliftar från italienska Leitner beställda. Även ett nytt automatiskt snökanonsystem med pumpstationer och 120 nya snökanoner är beställda till anläggningen från företaget MND. Även markarbeten för 22 nedfarter och övriga entreprenadarbeten är beställda för hela det alpina området. Arbetet har redan påbörjats och utförs av det lokala företaget Emretssons Entreprenad.

Parallellt med de omfattande byggnationerna av det nya alpina systemet pågår även en omfattande utbyggnad av vägnät, fibernät, elnät och byggnation av cirka 200 stugor och lägenheter. Byggnationerna kommer att pågå de närmaste två åren och invigningen av den nya skidanläggningen Idre Himmelfjäll är planerad till den 17 december 2019.

– Idre Himmelfjäll kommer att bli en av Skandinaviens största turistanläggningar. Nu när vi beställt de viktiga verktygen för att få snö känns det genast som att nästa års jul börjar närma sig, säger Torbjörn Wallin.