Egypten bygger en ny huvudstad på 700 kvadratkilometer

Bygget av Egyptens nya huvudstad fyra mil öster om Kairo pågår för fullt. Frågan är dock om staden överhuvudtaget blir färdig. Egypten har en lång historia av oavslutade stadsbyggnadsprojekt. Foto: Egyptiska Regeringen

 

Egypten bygger för närvarande en ny huvudstad i öknen omkring 45 kilometer sydöst om Kairo. Det är ett egyptiskt projekt som syftar till att skapa en stad utan Kairos nuvarande trafikproblem och kaos.

Den nya staden har inget officiellt namn. Det går under namnet "Huvudstaden". Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har framträtt som dess främste initiativtagare. Staden ligger ungefär mitt emellan Kairo och Suez och har en planyta i dagens läge på 700 kvadratkilometer. Det synes som om staden i en första omgång planeras för fem miljoner invånare.

Projektet offentliggjorde på en internationell konferens om Egyptens utveckling i mars 2015 i Sharm el-Sheikh av bostadsminister Mostafa Madbouly. Officiellt påbörjades projektet i april 2016, och det angavs då att den första etappen skulle vara klar på sju år.

Det angivna syftet med anläggandet av en helt ny huvudstad är trängseln i Kairo, som är en av världens största och mest tätbefolkade städer, och med en befolkning som förväntas fördubblas om några få decennier.

Staden avses bli Egyptens nya administrativa och finanshuvudstad, med de viktigaste ministerierna och utländska ambassader. Staden planeras med en centrumpark med en yta som är dubbelt så stor som New Yorks Central Park. En elektrifierad järnväg ska förbinda staden med Kairo, och en ny internationell flygplats byggs i närheten, på den plats där den militära flygplatsen Jandali Airport ligger idag.