Bygger infrastrukturen för Europas oberoende GPS-system

Bild: ESA, förberedelser inför uppskjutningen den 25 juli

RUAG Space levererar ombord-datorn

Det europeiska navigeringssystemet Galileo som drivs av EU och Europeiska rymdorganisationen, ESA, närmar sig därmed sin fulla kapacitet. Systemet ska vara komplett år 2020 och då bestå av 30 satelliter, varav 24 är aktiva och sex finns som reserv.

Europa kommer då ha ett civilt system för satellitnavigering (GNSS) som tillhandahåller global positionsbestämning, navigering och tidsbestämning. Med minst sex satelliter ständigt synliga för användaren blir positioneringen mycket mer exakt än med tidigare system, ner till en meter.

Galileo togs i drift i begränsad skala 2016 och allt fler Galileo-kompatibla mottagare, chipset och moduler dyker nu upp på marknaden. Det innebär till exempel att våra mobiltelefoners positionsbestämning blir mer exakt och tillförlitlig, inte minst i stadsmiljöer där smala gator och höga byggnader ofta blockerar satellitsignaler och gör många mobila tjänster mindre användbara.

Andra områden där Galileo spelar eller kommer spela en viktig roll är bland annat självkörande och uppkopplade fordon samt inom flygtrafik och sjöfart.

– Att få vara med och bygga upp infrastrukturen för Europas oberoende navigeringssystem är fantastiskt. Vi är stolta över förtroendet att få leverera så många och viktiga delar till Galileo, säger Anders Larson, vd för RUAG Space Sverige.