Ny årsrapport från SAFER

Insamling av verklig kördata bidrar till SAFERs forskning. Foto: SAFER
Insamling av verklig kördata bidrar till SAFERs forskning. Foto: SAFER

SAFERs årsrapport för det tolfte verksamhetsåret är nu lanserad. Rapporten är en redovisningen av de aktiviteter och forskning som bedrivits inom forskningscentret mellan den 1 april 2017 och den 31 mars 2018.



- Det här året har varit riktigt inspirerande. Hållbar och säker mobilitet kan bara uppnås när skickliga och engagerade personer arbetar tillsammans med en klar vision. Och det är precis vad allt handlar om på SAFER; vi arbetar tillsammans för att rädda liv, säger Magnus Granström, SAFERs Föreståndare.

SAFERs engagerade parter bidrar med sin kunskap och forskningsinfrastruktur för att möjliggöra forskning och kunskapsbyggande inom trafiksäkerhetsområdet. Under SAFERs 12:e verksamhetsår var totalt 30 partners och medlemmar som företräder intressenter inom bilindustrin, akademin och myndigheterna en del av SAFER.

 Tillsammans har de skapat nya kunskaps- och forskningsresultat som bidrar till att människor och varor kan transporteras säkert, effektivt och hållbart.

Automatiserad körning och digitalisering i fokus

Kommer automatiserade fordon att vara säkra? Och vad är säkert nog? Dessa är viktiga frågor som måste lösas innan självkörande fordon kan implementeras i större skala. Inom SAFER är dessa forskningsfrågor i fokus för att och hjälpa realisera implementering av säkra automatiserade fordon som kan bidra till ett säkert och hållbart transportsystem. Utveckling och implementering av automatiserade fordon är en enorm uppgift och partnerna i SAFER är intresserade av att arbeta med frågor där en multidisciplinär forskningsplattform kan vara en konkurrensfördel. Exempel på områden är validering, verifiering, metodutveckling och fältoperativa tester.

SAFER Human Body Model 9.0 har lanserats

Arbetet inom SAFER har resulterat i världsledande funktionalitet hos en virtuell humanmodell av en förare. Under 2017 lanserades den 9: e versionen av SAFERs så kallade HBM (human body model), vilken mottogs väl. Projektpartnerna har nu en konkurrensfördel med ett unikt verktyg för att utvärdera passagerarskydd i en krock. Den mänskliga modellen kombinerar forskningsresultat från flera av SAFERs HBM-projekt och är världsledande i sin funktionalitet. 

- Så vitt vi vet är det här den enda modellen, även den enda verktyget, som klarar av att återskapa rörelsen under en sväng eller bromsmanövrering med en efterföljande kollision, i samma sekvens, säger Magnus Granström.