Landskronas stadstrafik ska elektrifieras

Nu fortsätter elektrifieringsarbetet för kollektivtrafiken i Landskrona. På bilden: stadens karaktäristiska trådbussar som trafikerar mellan centrala Landskrona och dess centralstation. Foto: Christer Wiik

Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne har nu godkänt förslag till genomförandeavtal om elektrifiering av Landskronas stadstrafik. Avtalet ska säkerställa ansvarsfördelning och ekonomiskt åtagande mellan Region Skåne och Landskrona stad. Beslutet innebär att Landskrona och Vens busstrafik lämnar gasdrivna fordon och går över till fossilfria, eldrivna bussar. Trafikstarten är planerad till slutet av 2018.

– Elektrifieringen av stadsbusstrafiken i Landskrona är en del av det rödgröna styret i Region Skånes målsättning för att ligga i framkant när det gäller miljövänliga och effektiva transportlösningar. Eldrivna bussar är ett miljövänligt alternativ som också gör skillnad för ljudnivån i stadsmiljön. Det är viktigt att vi ständigt arbetar för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv så att fler vill resa oftare, säger Stefan Svalö (S), ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Bussarna kommer att drivas med grön el och ha märkningen Bra Miljöval. Ljudnivån mäts till -6 decibel jämfört med en förbränningsmotor vilket bidrar till en tystare stadsmiljö. Genomförandeavtalet innebär också att fossil/dieselbussarna som trafikerar Ven byts ut.

– Jag är glad för att Ven nu får helt elektrifierad busstrafik med laddstolpar på ön. Det är ett stort steg framåt för det miljövänliga resandet. Det innebär också att vi byter ut en av de sista fossil/dieselbussarna, säger Nicklas Ljungström (MP), 1:e vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Nobina är Skånetrafikens upphandlade trafikleverantör i Landskrona kommuns stadstrafik.
Källa: Skånetrafiken