Så trygga är Arrivas medarbetare

Foto: Elisabeth Stengard/Arriva

Med syfte att kunna mäta den upplevda tryggheten bland medarbetarna, har Arriva för första gången genomfört en trygghetsundersökning bland sina förare och ombordpersonal. Undersökningen har resulterat i ett trygghetsindex.

- Anledningen till att vi bestämde oss för att ta fram ett trygghetsindex är att vi vill kunna se trender i hur trygga våra medarbetare i operativ tjänst upplever att de är på arbetet, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva. Vi vill också kunna följa upp om de åtgärder och aktiviteter vi genomför har rätt trygghetsskapande effekt, och då behöver vi något att utgå ifrån.

Förhoppningen inför den första mätningen var att snittet för Arriva skulle hamna på ett index någonstans kring standardvärdet 3,0, vilket det också gjorde när sammanställningen visade ett genomsnittligt index på 3,31. Men målet framåt är förstås att se en uppåtgående trend.

Trygghetsundersökningen visar att 64 % av Arrivas medarbetare någon gång har utsatts för antingen hot eller våld eller en kombination av båda.

- Det är en jättehög siffra, men ligger trots allt i linje med de signaler man får om hur det ser ut i övriga kollektivtrafikbranschen samt för andra som arbetar i offentliga miljöer, till exempel poliser, brandmän och sjukvårdspersonal, säger Kenny Bungss.

Vad gör då Arriva för att skydda sina medarbetare?
Framförallt bedriver Arriva ett strategiskt trygghetsarbete för att identifiera och genomföra trygghetsskapande åtgärder för medarbetare och kunder i kollektivtrafiken. Inom ramarna för detta har en rad lokala aktiviteter genomförts på de olika depåerna. Bland annat strukturerade workshops i syfte att identifiera och analysera faktorer som bidrar till otrygghet i varje trafikområde.

- Nu vet vi vilka de huvudsakliga utmaningarna är och vi kan börja angripa sådant som skapar otrygghet, säger Kenny Bungss. Varje trafikområde har satt upp individuella handlingsplaner som innehåller aktiviteter för att öka förarnas och ombordpersonalens trygghet lokalt.