Ford investerar 11 miljarder dollar i elbilstillverkning

Foto: Fogcat5/Wikimedia Commons

Batterimetallbranschen tar ett glädjeskutt sedan biljätten Ford meddelat planer på megainvesteringar i elbilar. Planerna som offentliggjordes i helgen på Detroit Auto Show innebär att Ford kommer att investera 11 miljarder dollar i elbilstillverkning fram till 2022. Det är en väsentligt högre ambitionsnivå än den som Ford tidigare gått ut med – 4,5 miljarder dollar till och med 2020.

Men enligt analytiker kommer inte efterfrågan på nyckelmetaller som används i elbilarnas batterier, såsom litium, grafit och kobolt, öka omedelbart till följd av beskedet från Ford och andra biltillverkare som meddelat jätteinvesteringar på elbilar.

Man måste räkna med en viss eftersläpning på marknaden. Benchmark Mineral Intelligences vd Simon Moores säger till INN Daily:

– Det kommer ta ett till två år att filtrera igenom den faktiska försörjningskedjan, men det kommer att leda till ökat efterfrågetryck efter 2020.

Den verkliga efterfrågan på grafit, litium, kobolt och nickelkemikalier drivs ännu inte av de stora bilproducenterna. De största framtida konsumenterna finns ännu inte på marknaden, menar Simon Moores.