Regionalt bredbandsstöd till Borås

Foto: Västra Götalandsregionen

Regionutvecklingsnämnden (RUN) beslutade vid sitt sammanträde i Borås den 23 november att satsa 4,5 miljoner kronor för bredbandsstöd till områdena Tärby-Komlösa - Finnekumla, Seglora, Borgstena och Tämta i Borås kommun. Det skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Alla hushåll i Västra Götaland har möjlighet att få bredband med en hastighet av 100 Mbit per sekund i båda riktningarna och det är också ett av målen i Västra Götalandsregionens bredbandsstrategi 2011-2020. 
– Bredband handlar om att företagande och vardagsliv ska fungera både i stan och på landet, säger Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden. Jag är glad att vi på plats i Borås beslutat att avsätta stöd för bredbandsutbyggnation i Tärby-Komlösa-Finnekumla, Seglora, Borgstena och Tämta. 

Tillsammans med kommunerna utformar Västra Götalandsregionen regler för att stödja en fortsatt utbyggnad där regionens anvisade medel möts av minst lika mycket från kommunerna och där de offentliga medlen kan kompletteras genom medverkan från kommersiella aktörer. 

Det regionala bredbandsstödet är ett komplement till det stöd från Landsbygdsprogrammet som fiberföreningarna själva kan söka och beräknas totalt uppskattas kosta 130 miljoner kronor fram till 2020. Hittills har regionutvecklingsnämnden beslutat att fördela 68 miljoner kronor av dessa runt om i regionen. Men de som betalar den största delen av kostnaderna för bredbandsutbyggnaden är hushållen själva. Deras andel av den totala projektkostnaden är oftast över 60 procent. 

Den bidragsberättigade investeringen av de fyra områdena i Borås uppskattas till totalt 9 000 000 kr. Regionutvecklingsnämnden investerar hälften, totalt 4 500 000 kronor. Utbetalning sker efter färdigställande av utbyggnaden och slutredovisning av de faktiska kostnaderna.